Isovanhemmat

Iäkäs mies istuu pöydän ääressä, nojaa käteensä miettelijäänä. Taustalla nuorempi mies lukee sohvalla.

Kaipaatko henkilökohtaista keskusteluapua isovanhemmuuden pulmiin? Väestöliiton Sukupolvien sopu -palvelu toimii etäyhteyksin ja on maksutonta.

Väestöliiton maksuton Sukupolvien sopu -palvelu tarjoaa neuvontaa ja tukea isovanhemmille ja heidän läheisilleen. Autamme, kun sinulla on huolia läheisissä ihmissuhteissa.
Tästä napsauttamalla Palvelut - Väestöliitto.fi (vaestoliitto.fi) pääset tutustumaan isovanhemmille suunnattuun etäkeskusteluapuun, jota käydään Teams-palvelun välityksellä.

”KERRO MULLE!” -opas

Väestöliiton julkaisemassa maksuttomassa Kerro mulle! -oppaassa käsittelemme perheissä ja sukupolvisuhteissa hämmennystä aiheuttavia asioita. Lue opasta täältä.

Haluatko osallistua sähköisen ”Kerro mulle!” -oppaan arviointiraatiin? 

Etsimme vapaaehtoisia raatilaisia, jotka lukevat oppaan läpi ja vastaavat sen jälkeen muutamiin opasta koskeviin kysymyksiin.

Sähköisen oppaan arviointiraatilaisille postitetaan syksyllä -24 valmistuvasta perinteisestä kirjasta oma kappale kiitokseksi osallistumisesta. Ota yhteyttä ja kysy lisää isovanhemmuus@vaestoliitto.fi 

KEVÄT 2024

Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa -webinaarisarja lähisuhteitaan pohtiville vanhemmille ja isovanhemmille. Webinaarisarjan tuottavat yhteistyössä Väestöliiton Kannustava vanhemmuus ja Sukupolvien sopu. Kaikki webinaarit pidetään aina klo 17-18. Jokainen tapahtuma on itsenäinen kokonaisuutensa ja voit osallistua niin moneen kuin haluat.

Maksuton ”Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa”-webinaarisarja vanhemmille ja isovanhemmille
(nämä kolme webinaaria vielä jäljellä tänä keväänä)

7.5. Ylisukupolviset perinnöt -taakkoja vai rikkauksia? (ilm. viim.2.5.)
21.5. Vahvista sukupolvitaitojasi -oppimista läpi elämän (ilm. viim.15.5.)
4.6. Perhesuhteet puntarissa -menevätkö kupit tasan? (ilm. viim.29.5.)

ILMOITTAUTUMINEN WEBINAAREIHIN

Webinaarin ohjaavat Johanna Sassali ja Minna Oulasmaa ovat Huomenta Suomi-ohjelman vieraina ma 20.5. klo 8.15 puhumassa webinaarin aiheista.

Isovanhemmuus haastaa suhteen välisukupolveen

Moni tulee isovanhemmaksi entistä vanhempana, mutta silti varsin hyväkuntoisena. Isovanhemmalla ja lapsenlapsella onkin usein mahdollisuus lukuisiin yhteisiin vuosiin. Isovanhemman on hyvä säilyttää avoin ja uteliaan virkeä mieli lapsenlapsen kanssa. Elämä on muuttunut valtavasti niistä ajoista, kun omat lapset olivat pieniä – saatikka niistä vuosista, kun isovanhempi oli itse taapero. Samalla isovanhempi voi pohtia itse myös sitä, mikä on hänen oma antinsa lapsenlapselleen.

Isovanhemmuus muuttaa myös suhdetta omaan aikuiseen lapseen, ja tätäkin suhdetta on hyvä pohtia.

  • Miten suhtaudun oman lapseni tapaan toimia vanhempana?
  • Haluanko puuttua tai neuvoa liikaa?
  • Pystynkö arvostamaan ja kunnioittamaan hänen vanhemmuuttaan tai hyväksymään hänen erilaiset tapansa kasvattaa lapsiaan?
  • Pystynkö luomaan kahden tasavertaisen aikuisen suhteen välillemme?

Sukupolvien sopu -toiminta tarjoaa käytännönläheistä tietoa ja tukea, jakaa isovanhempien kokemuksia sekä tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa verkossa. Toimintamme taustalla on sukupolviketjuihin liittyvää tutkimustietoa sekä vankkaa käytännön työn kokemusta. Autamme isovanhempia vahvistamaan itsetuntemustaan, kannustamme sovittelevaan toimintaan sukupolvien välisissä suhteissa sekä parannamme isovanhempien henkistä hyvinvointia ja jaksamista.

Tutustu seuraavilla sivuilla maksuttomiin palveluihin ja verkkosisältöihin, joita löytyy myös selkomukautetussa muodossa. Alasivuille pääset tietokoneella vasemman reunan valikosta (puhelimella yläpalkin valikosta) tai suoraan avaamalla linkit tästä:

 

Sukupolvien sopu -toiminto ei tarjoa juridista neuvontaa eikä osallistu lapsen huoltajuus- ja tapaamisoikeudellisten kysymysten käsittelyyn.