Ihmisoikeudet ovat kaikkien oikeuksia

Lets build a future where everyone is welcome!

Tänään, 17. toukokuuta, vietämme kansainvälistä homofobian, bifobian ja transfobian vastaista päivää (IDAHOBIT).

Suomen YK-toimijoiden yhteinen kannanotto homo-, bi- ja transfobian vastaisena päivänä:

Yli kolmanneksessa maailman maista on rikos olla suhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa. Monissa maissa transsukupuolisten on käytävä läpi lääkehoito tai sterilisointi saadakseen laillisen tunnustuksen sukupuoli-identiteetilleen. Intersukupuolisten lasten on usein käytävä läpi tarpeeton leikkaus, joka voi aiheuttaa fyysistä ja psykologista kärsimystä. Monissa tapauksissa lesbot, homot, biseksuaalit, transsukupuoliset ja intersukupuoliset sekä muihin seksuaalisiin ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset kohtaavat päivittäisessä elämässään syrjintää seksuaalisen tai sukupuolisen identiteettinsä vuoksi. Se saattaa ilmetä esimerkiksi syrjintänä työmarkkinoilla tai jopa väkivaltaisina hyökkäyksinä kadulla tai netissä. 

COVID-19, sulkutoimenpiteet ja karanteenit ovat olleet vaikeita jokaiselle meistä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt (LGBTIQ+), ovat kuitenkin saattaneet kokea ne erityisen vaikeiksi ja kohdata lisääntynyttä fyysisen ja psykologisen väkivallan riskiä, jos heillä ei ole ollut pääsyä turvallisiin julkisiin tiloihin. 

Kenenkään ei pitäisi joutua elämään pelossa seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä takia. Olemme sitoutuneet torjumaan kaikkia eri seksuaalista suuntautumista ja sukupuolia edustaviin henkilöihin kohdistuvaa syrjintää, ennakkoluuloja ja väkivaltaa. Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. 

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) 

Suomen UN WOMEN 

UN Global Pulse Suomi

Väestöliitto