Uusi raportti julkaistu: Euroopan maiden kehitysyhteistyörahoitus seksuaali- ja lisääntymisterveydelle ja -oikeuksille vuonna 2022

Uusi raportti: Tracking what counts Euroopan maiden kehitysyhteistyörahoitus seksuaali- ja lisääntymisterveydelle ja -oikeuksille sekä perhesuunnittelulle vuonna 2022

Countdown2030 Europe -konsortion uusi raportti selvittää, mikä on seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien rahoituksen määrä vuonna 2022. Entä tekevätkö valtiot tarpeeksi seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistämiseksi.

Uusi Countdown2030 Europe -konsortion raportti paljastaa, että vuonna 2022 14 eurooppalaista rahoittajaa panosti voimakkaasti seksuaali- ja lisääntymisterveyden sekä perhesuunnittelun edistämiseen. Vaikka rahoitus tälle työlle kasvoi merkittävästi (+14 %, yhteensä 1,622 miljardia euroa), laajempi seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien kokonaisrahoitus pysyi samana kuin edellisenä vuonna (2,889 miljardia euroa).

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden sekä perhesuunnittelun rahoitusta tulisi lisätä huomattavasti. Vuonna 2022 eurooppalaiset maat suuntasivat vain 0,3–4,8 prosenttia kehitysyhteistyörahoituksestaan (ODA) seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja perhesuunnitteluun (verrattuna vuoteen 2021, jolloin osuus oli 0,3–5,7 prosenttia) sekä 1,0–5,9 prosenttia seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin (edellisenä vuonna osuus oli 0,8–7,5 prosenttia).

Vertailun vuoksi pakolaiskustannuksiin suunnattu osuus kehitysyhteistyörahoituksesta oli 7–51 prosenttia. Pakolaiskustannusten myötä jotkut eurooppalaiset maat ovat itse oman kehitysyhteistyönsä suurimpia vastaanottajia.

Vaikka tuki seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä perhesuunnitteluun on kasvanut, on selvää, ettei seksuaalioikeuksia rahoiteta riittävästi.

Lisätietoja ja yksityiskohtaisempia analyysejä löytyy ”Tracking What Counts” -raportista.

Tutustu Suomen ja muiden Euroopan maiden tilastoihin täältä.

Tutustu tulosten visualisointiin täältä.