Sitoutumiskammo on tekosyy

30.10.2015 klo 06:55

Jokainen tuntee käsitteen sitoutumiskammo. Hurmurimies vie naisilta jalat alta, mutta pakenee paikalta, kun suhde alkaa muuttua vakavammaksi. Hurmuri itse ajattelee, ettei hänestä koskaan ole kestävään parisuhteeseen.

Sitoutumiskammo ei ole virallinen lääketieteellinen termi. Keittiöpsykologit käyttävät sitä selittääkseen, miksi jokin parisuhde ei toiminut.

Usein sitoutumiskammon ajatellaan olevan erityisesti miesten ongelma. Kyse on stereotypiasta; sekä mies että nainen voi kokea läheisyyden pelottavana. Kumpikin sukupuoli myös toivoo vakavaa suhdetta yhtä paljon.

Mikä sitten tekee parisuhteesta kestävän? Osa uskoo kohtaloon. Suhde voi onnistua vain, jos olette toisillenne tarkoitetut. Osa taas uskoo, että hyvä suhde syntyy, kun sen eteen on valmis tekemään töitä. Usko siihen, että suhde paranee sitä vaalimalla, on läheisesti yhteydessä haluun sitoutua pidempiaikaisiin suhteisiin.

Miksi läheisyys tuntuu vaikealta?

Monenlaiset asiat menneisyydessäsi, nykyisyydessäsi ja tulevaisuuden haaveissasi vaikuttavat siihen, tuntuuko sinusta hyvältä aloittaa parisuhdetta. Kukaan ei syntymästään saakka kammoa toisen lähellä olemista. Sitoutumisvaikeuksia syntyy, kun tulemme ihmissuhteissamme satutetuiksi.

Sinua on voitu haavoittaa aiemmissa parisuhteissasi niin syvästi, että luottaminen toiseen ihmiseen tuntuu mahdottomalta. Tällaisesta ahdistuksesta on hyvä keskustella psykologin tai psykoterapeutin kanssa.

Saatat kokea itsesi jollain tapaa parisuhteeseen kelpaamattomaksi. Et tunne itseäsi riittävän hyväksi, jotta kukaan haluaisi olla sinun kanssasi. Ajattelet, että on parempi torjua toinen, ennen kuin tuotat hänelle pettymyksen. Tällaisistakin tuntemuksista on usein tarpeen puhua ammattilaisen kanssa.

Suuret odotukset voivat johtaa harhaan

Joskus koet itsesi sitoutumiskammoiseksi, koska olet kuin jäätelökioskilla. Erilaisia herkullisia vaihtoehtoja on liian monta. Haluaisit löytää parhaan vaihtoehdon, muttet ole varma, mikä se olisi. Odotat kumppanin toteuttavan kaikki unelmasi. Odotukset ovat huomaamatta nousseet liian korkeiksi. On vaikea luottaa kenenkään olevan riittävän hyvä kumppani.

On helppoa nauttia rakastumisen tunteen huumasta. Mutta kun koittaa aika olla toisen kanssa aidosti omana itsenä, on helpompi lähteä ja aloittaa alkuhuuma jonkun uuden kanssa. Oman itsen rehellinen paljastaminen toiselle on pelottavaa. Ei ole varmuutta siitä, hyväksyisikö hän sinut ja rakastaisiko hän sinua. Kestävä parisuhde ei kuitenkaan voi rakentua muulle pohjalle kuin aitoudelle. On upeaa ja hoitavaa huomata tulevansa hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on.

Joskus sopiva kumppani ei ole vielä tullut vastaan. Saatat turhaan syyttää itseäsi sitoutumiskammoiseksi. On rohkeaa uskaltaa odottaa. Ei kannata seurustella vain siksi, että niin kuuluisi tehdä. On myös ajanjaksoja, jolloin elämämme on niin täynnä muita asioita, ettei sydämessä ole tilaa parisuhteen aloittamiselle.

On helppoa sanoa, ettei ole valmis sitoutumaan mihinkään vakavaan. Haastavampaa on suoraselkäisesti sanoa toiselle, että etsin erityyppistä kumppania.

Sitoutumiskammo ei ole todellinen syy siihen, että toiseen sitoutuminen on vaikeaa. Jostain syystä sinusta tuntuu paremmalta pysyä nyt sinkkuna. Ota selvää, mikä saa sinut kokemaan näin.

Sanna Korpela

Psykologi

Kuva: Merlijn Hoek, Flickr 

Lähteet:

Knee, C.R. (1998) Implicit theories of relationships: assessment and prediction of romantic relationship initiation, coping, and longevity. Journal of Personality and Social Psychology, 74, 360-370.

McAdams, D.P., Lester, M.R., Brand, P.A., McNamara, W.J. & Lensky, D.B. (1988). Sex and the TAT: are women more intimate than men? Do men fear intimacy? Journal of Personality Assessment, 52, 397-409.

McClintock, E.A. (Julkaistu 32.7.2014) Who craves relationships more, men or women? The origins, and accuracy, of a long-held stereotype. (https://www.psychologytoday.com/blog/it-s-man-s-and-woman-s-world/201407/who-craves-relationships-more-men-or-women).