Ukrainan tilanne voi huolestuttaa myös lapsia

Vanhempi halaa lasta

Varhaiskasvattajat ja alakoulun henkilöstö,

Ukrainan tilanne saattaa puhututtaa lapsia päiväkodissa, kerhoissa tai koulussa.

Aikuisten huoli heijastuu herkästi lapsiin. Huomaa lapsen pelko, stressi tai levottomuus. Vahvista lasten turvallisuuden tunnetta. Tue erityisesti ukrainalaisia ja venäläisiä lapsia niin, että he eivät jää yksin huolineen, tai vastaamaan toisten lasten kysymyksiin aiheesta. Puhu lapsille aiheesta asiallisesti ja syyllistämättä minkään maan kansalaisia. Ole tarkkana, että minkäänlaista kiusaamista, syrjintää tai rasismia ei ole.

Suojele lapsia pelottavilta uutisilta ja pelon lietsomiselta. Jos lapsi näkee pelottavia kuvia tai videoita, silloin sinun täytyy keskustella niistä. Kaikki mitä lapsi näkee mediassa ei ole myöskään totta.

Lapsilla on lupa kysyä ja puhua aiheesta. Alle kouluikäisten kanssa aiheesta keskusteleminen on tärkeää, jos lapsi ottaa aiheen puheeksi tai hän on ahdistunut. Lapsilla voi olla paljon kysymyksiä, oletuksia tai huolta asiassa. Vaikka vastauksia ei aina ole, voit yhdessä lasten kanssa pohtia asioita. Kouluikäisten kanssa sinun kannattaa olla itse aloitteellinen. Heillä on enemmän tietoa ja vapaampi median käyttö.

Painota, että vastuu on aikuisilla. Järjestä lapsille erilaisia tapoja purkaa ja käsitellä tunteitaan. Jos lapsilla on esimerkiksi levottomuutta, kehollinen toiminta, taidelähtöiset menetelmät tai kirjoittaminen voivat auttaa.

Lue lisää miten voit tukea lasta:
Hyökkäys Ukrainaan voi ahdistaa ja pelottaa niin lasta kuin vanhempaakin – Kuinka tukea lasta mediasta nousevien pelkojen kanssa?