Ajatuksia isovanhemmuudesta: Hanna Sumari

”Syyllisyys kuuluu isovanhemmuuteen”

Sisustustoimittaja Hanna Sumari antaa lapsenlasten kaaostaa kotinsa, vaikka siisteys on visuaalisuutta rakastavalle isoäidille tärkeää. Hyrsky ja Myrsky tuovat tullessaan iloa ja hauskuutta.

Lapsenlapseni kutsuvat minua nannaksi. Me kutsumme heitä puolisoni kanssa Hyrskyksi ja Myrskyksi. Kun he tulevat meille, alkaa hyrskynmyrsky, ja se on ihanaa! Hyrskyn ja Myrskyn suussa asuvat Höpö ja Löpö. 

Minulla on kolme aikuista tytärtä. Esikoisellani on kaksi- ja yksivuotiaat pojat. He ovat vielä niin pieniä, että yhdessäolo on pitkälti hoivaamista.  

Kun kuulin, että minusta tulee isoäiti, itkin onnesta. Olen saanut lapsistani valtavasti iloa. Tuntui hyvältä ajatella, että tyttäreni saa kokea saman ilon.

Lapsenlapset ovat suuri rikkaus. Pienet ihmiset tuovat paljon iloa jo pelkästään olemalla olemassa.

Poden huonoa omaatuntoa siitä, etten ehdi olla lapsenlasteni kanssa niin paljon kuin haluaisin. Syyllisyys kuuluu myös isovanhemmuuteen, ei vain vanhemmuuteen. 

Haluamme puolisoni kanssa auttaa poikien hoidossa mahdollisuuksiemme mukaan. Mutta esimerkiksi tulevana kesän olen kiinni kahden televisio-ohjelman kuvauksissa niin tiiviisti, etten tiedä, paljonko minulle jää aika ja voimia lastenhoitoon. Hyrsky ja Myrsky imevät energiaa. 

Isovanhemmuus on helpompaa kuin vanhemmuus, joka on jatkuvassa oravanpyörässä juoksemista. Lastenlapsille on ihan eri lailla aikaa, koska samalla ei tarvitse pestä pyykkiä tai suunnitella seuraavan viikon ruokia, kuten vanhempana joutuu tekemään. 

Pikkulapsiaika on tosi rankkaa ja vaatii voimia. On hyvä, jos isovanhemmat tai muu lähipiiri voivat helpottaa sitä. Vanhempien askareiden suma on loputon. 

Kun lapset ovat meillä, puolisoni leikkii paljon heidän kanssaan. Hän pitää hauskuutta yllä. Hänellä on hyvin erityinen suhde etenkin vanhemman pojan kanssa. Nuorempi on vielä vähän liian pieni heidän leikkeihinsä. Minä hoivaan, kokkaan ja siivoan. 

Olen hyvin visuaalinen ihminen. Viihtyisyys, siisteys ja järjestys ovat minulle tärkeitä, mutta en välitä vähääkään siitä, että Hyrsky ja Myrsky kaaostavat kotimme. Kun he lähtevät, heittäydyn sohvalle ja siivoan vasta myöhemmin. 

Kuuntelen vanhempia herkin korvin ja teen asiat siten, kun he toivovat. Jos olen jostain eri mieltä, keskustelemme asiasta. Voimme neuvoa toisiamme puolin ja toisin, mutta harkitsen tarkkaan, miten ajatukseni esitän, etten tule vahingossa pahoittaneeksi kenenkään mieltä. 

Moni asia on muuttunut siitä, kun olin itse lapsi ja pienten lasten äiti. 

Minut on kasvatettu virheellisesti sen ajan oppien mukaan ja tehty asioita väärin. Minulle esimerkiksi tuputettiin ruokaa ja tuputin sitä itsekin lapsilleni. Nykyisin ajatellaan, että lapsi tietää itse, mikä määrä ruokaa hänelle on hyväksi. Tämä ei tarkoita sitä, ettei pientä lasta auteta tarvittaessa ruokailuun keskittymisessä. 

Nykyajan vanhemmat ovat valveutuneita myös sen suhteen, miten asioista puhutaan. He ovat myös enemmän läsnä lastensa kanssa kuin kolmekymmentä vuotta sitten, kun itse olin pienten lasten äiti. Vai kuvittelenko vain?

Nykyisin kiinnitetään hyvällä tavalla huomiota siihen, miten lasten kuullen asioista puhutaan esimeriksi eri roduista keskusteltaessa. Satukirjoja ja elokuvia muutetaan, koska on huomattu, että meillä on paljon piilossa olevaa rasismia. Isovanhempien on oltava tarkkana siitä, millaista kieltä he käyttävät ja mentävä mukaan kehitykseen, mikä on hyvä asia. 

Haluan opettaa lapsenlapseni leipomaan, koska rakastan leipomista. Toivottavasti heistä tulee kakkumaakareita, mutta ei haittaa, jos ei tule. Haluan viedä heitä myös matkoille, kun he varttuvat. Olisi kiva näyttää lapsille maailmaa. 

Luonto on minulle tärkeä ja haluan kiinnittää poikien huomion pieniin luonnon ihmeisiin. Näyttää, miten kävyn sisältä löytyy siemeniä tai miten kiinnostavia käärmeet, madot ja örkit ovat, kun niihin tutustuu lähemmin. 

Odotan, että lapset kasvavat ja voin lukea heille ääneen. 

Toivon, että voin tavata lapsenlapsiani usein ja viettää heidän kanssaan paljon aikaa. Toivottavasti he kokevat kotimme paikaksi, johon voi aina tulla, vaikka mitä tapahtuisi. Haluan olla heille luotettava ja rento nanna.

Teksti: Tiina Komi

 

Henkilökuva Hanna Sumari

KUKA? Toimittaja, juontaja ja somevaikuttaja Hanna Sumari tunnetaan muun muassa Suomen kaunein koti -ohjelmasta. Maaliskuun lopussa alkavalla kaudella etsitään vuoden kauneinta kesämökkiä ja kesällä kuvataan vuoden 2023 ohjelmia. 

 

Ajatuksia isovanhemmuudesta, Väestöliiton artikkelisarja, verkkojulkaisu maaliskuu 2022. Sarjan seuraava artikkeli ilmestyy huhtikuussa. Artikkelisarjan sivulle täältä.