Abortti tehdään sairaalassa

Positiivinen raskaustesti voi olla shokki. Jos haluaa keskeyttää alkaneen raskauden, tulisi lääkäriin ottaa yhteyttä mahdollisimman pian. Raskauden keskeytys eli abortti tulisi tehdä ennen 12 raskausviikkoa.
Raskauden voi keskeyttää erityisen painavasta syystä myöhemminkin, mutta silloin siihen tarvitaan erityislupa.
Raskauden kesto lasketaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä ja se tarkistetaan aina sairaalassa ultraäänitutkimuksen avulla.
Raskauden keskeytys tehdään sairaalassa, jonne saa lähetteen terveyskeskuslääkäriltä tai yksityislääkäriltä. Sairaalassa keskustellaan vielä yhdessä hoitajan ja lääkärin kanssa, ja päätetään yhdessä raskauden keskeytystavasta. Tapaan vaikuttavat muun muassa raskauden kesto sekä asiakkaan mielipide. Raskaus voidaan keskeyttää joko lääkkeellisesti tai kaavinnalla.

Raskauden lääkkeellinen keskeytys

Lääkkeellinen raskauden keskeytys tarkoittaa, että sairaalassa otetaan suun kautta lääke, joka valmistelee kohdunkaulakanavaa raskauden keskeyttämiselle. Lääkkeen oton jälkeen saa lähteä kotiin. Lääke voi aiheuttaa pahoinvointia, alavatsakipuja ja veristä vuotoa.
Sairaalaan palataan 1-2 päivän kuluttua varsinaista keskeytystä varten. Tällöin emättimeen laitetaan tabletteja, jotka saavat aikaan varsinaisen raskauden keskeytymisen; kohtu alkaa supistella ja tyhjentyä verisenä vuotona.
Supistukset tuntuvat kuukautiskivuilta. Sairaalassa olon kesto vaihtelee muutamasta tunnista muutamaan päivään raskauden kestosta riippuen. Verinen vuoto kestää 1-2 viikkoa, joskus pidempäänkin.

Raskauden keskeytys kaavinnalla

Kaavinta tehdään nukutuksessa leikkaussalissa. Siinä kohdunsuuta laajennetaan ja kohtu tyhjennetään imulaitteella.
Kaavinta tehdään yleensä päiväkirurgisena toimenpiteenä, joka ei yleensä vaadi sairaalassa yöpymistä. Raskauden keskeytyksessä on aina pieni riski, että jonkin syyn, esimerkiksi runsaan verenvuodon, vuoksi joutuu jäämään sairaalaseurantaan yön yli.

Jälkitarkastus on erittäin tärkeä

Sekä lääkkeellisen keskeytyksen että kaavinnan jälkeen kotiutuessa täytyy mukana olla saattaja. Sairaalasta kotiutuessasi saat tarkat hoito-ohjeet jatkoa varten.
Hormonaalinen ehkäisy (ehkäisypillerit, ehkäisyrengas tai –laastari) voidaan aloittaa heti keskeytyspäivänä.
Noin kolme viikkoa raskauden keskeytyksen jälkeen on erittäin tärkeää käydä jälkitarkastuksessa terveysasemalla. Samalla otetaan verinäytteestä raskaustesti, jolla tarkastetaan, että kohtu on tyhjentynyt ja raskaus on varmasti päättynyt.
Jollei kohtu ole tyhjentynyt, se tyhjennetään sairaalassa kaavinnalla.
Jälkitarkastuksen yhteydessä on tärkeää tarkistaa aloitetun ehkäisyn sopivuus.

Mitä raskaudenkeskeytys maksaa?

Raskauden keskeyttämisen hinta vaihtelee käyntien määrän ja keskeyttämistavan mukaan. Rahattomuus ei ole este hoidon saamiselle!
Sairaalan sosiaalityöntekijä voi auttaa raha-asioiden selvittämisessä, joten on tärkeä kertoa hoitohenkilökunnalle, mikäli olet huolissasi raskauden keskeytyksen maksamisesta.

Älä jää yksin!

Tehdessäsi raskauden keskeyttämispäätöstä älä jää yksin! Tukea saat terveydenhuollon ammattilaisilta, luotettavilta aikuisilta ja ystäviltä.
Vanhemmille tai jollekin turvalliselle aikuiselle olisi hyvä kertoa raskaudesta mahdollisimman pian, jotta saisit tukea tehdessäsi vaikeaa päätöstä. Jos raskaudesta kertominen tuntuu vaikealta, voi pyytää esimerkiksi hoitohenkilökuntaa avuksesi asiasta kertomiseen.
Asian piilottelu tai hoitoon hakeutumisen pitkittäminen ei ratkaise ongelmaa, vaan voi jopa mutkistaa sitä!