Palvelut

Ajanvaraus ma-pe klo 8.30–15.30 numerosta (09) 2280 5267.

Aikoja auki rajoitetusti!

numerossa 0800 183 183. Palvelu on maksuton.

Läheinen parisuhde

Näiltä sivuilta löydät tietoa parisuhteesta, sen hoitamisesta, sinkkuudesta ja perheellistymisen teemoista. Löydät sivuiltamme myös avio- ja avoliittoon liittyvää lakitietoa. Voit mm. kartoittaa tilannettasi testeillä ja käydä nettikursseja.

Uutisia

Avoleskelle suojaa

18.11.
Avopareilla ei ole lain perusteella samanlaista suojaa kuin avioliiton solmineilla pareilla. Avopuolisot voivat omilla toimenpiteillään parantaa puolisonsa asemaa. Laki antaa siihen mahdollisuuden.

Miksi hedelmällisyys laantuu ennen vaihdevuosia?

16.11.
Naisen hedelmällisyys alkaa laantua jo noin 10 vuotta ennen vaihdevuosien alkamista. Kun naisen hedelmällisyyttä arvioidaan, tiedustellaan hänen äitinsä menopaussi-ikää. Hedelmällisyyttä voivat iän ja perintötekijöiden lisäksi heikentää mm. tupakointi ja syöpähoidot.

Rispektiä rakkaalle

13.11.
Arvostus ja kunnioitus ovat suosittu sanapari pariterapiassa. Ihmiset toivovat luotettavuuden ja rehellisyyden lisäksi kumppanin osoittavan arvostusta ja kunnioitusta heitä kohtaan. Tämä on usein kummankin toive.

Keräämme vertaistarinoita erosta

12.11.
Minkälainen kokemus ero oli sinulle? Mitkä olivat tärkeimmät voimavarasi? Piditkö eron jälkeen yhteyttä eksääsi?

Sitoutumiskammo on tekosyy

30.10.
Jokainen tuntee käsitteen sitoutumiskammo. Hurmurimies vie naisilta jalat alta, mutta pakenee paikalta, kun suhde alkaa muuttua vakavammaksi. Hurmuri itse ajattelee, ettei hänestä koskaan ole kestävään parisuhteeseen.

Sinkkunainen, etkö pääse irti varatusta miehestä? Kyseessä voi olla syndrooma

23.10.
Psykiatri, psykoanalyytikko Richard Tuchin mukaan osa sinkkunaisten ja naimisissa olevien miesten suhteista muistuttaa syndroomaa. Niille on ominaista tietynlainen ajattelu, tunteet ja käyttäytyminen.

Suomalaiset tukeutukaa toisiinne, älkää päihteisiin!

19.10.
Tilastojen mukaan Suomessa käytetään Pohjoismaista eniten väkeviä alkoholijuomia ja suomalaisilla on myös eniten päihteisiin liittyviä terveyshaittoja. Vuonna 2012 alkoholin käyttöön liittyviä kuolemia oli 2552. Oikeastaan näitä tilastoja ei edes tarvitsisi luetella, kaikki suomalaiset tietävät kulttuuriin liittyvän tapamme juoda.

Keräämme parisuhdevaikeuksista selvinneiden tarinoita

15.10.
Kerro nimettömänä parisuhteesi voimauttava tarina. Miten teillä päästiin yli vaikeasta kriisistä? Miten parisuhteenne voi nyt? Kuinka kriisi on muuttanut suhdettanne?

Tiedevinkki:

Kulttuurin harrastaminen auttaa kohtaamaan elämän kriisejä ja ehkäisee masennusta. Lisäksi se alentaa verenpainetta ja stressihormonien tasoa.

Lähde: Boinkum Benson Konlaan: "Cultural Experience and Health: the coherence of health and leisure time activities". Umeå University Medical Disserations, 2001.

Taidetyöskentely tukee myös parisuhdeongelmista kärsiviä pareja.

Ricco, Dina Leah; Evaluating the Use of Art Therapy with Couples in Counseling ; A Qualitative and Quantitative Approach (2007). Electronic Theses. Treatises and Dissertations. Paper 1873.

Tee taidetehtävät pareille tästä.

Kolumni

Rispektiä rakkaalle

Johanna Ervast
psykoterapeutti

 

Sinkuille

Sitoutumis-
kammo on tekosyy

Sanna Korpela
Psykologi

 

Kirja-arvio

Maaret Kallio & Osmo Kontula: Happy End.


Kahden maineikkaan asiantuntijan kirjassa yli 200 naista kertoo omat niksinsä onnelliseen liittoon.
 

Kauno-
kirjallisuutta


Torsti Lehtinen: Kun päättyy Pitkäsilta

"Järkyttävä perhekuvaus, joka vetää hiljaiseksi."

Elokuva-
arvio

Noah Baumbach on tehnyt viihdyttävän kuvauksen keski-ikäisten parisuhteesta.


While we're young (2014)