Taakkana läheisriippuvuus - Kenen elämää elät?

28.4.2014 klo 11:49

Läheisriippuvuus on ilmiö, jossa ihminen on pakonomaisen riippuvainen muista ihmisistä ja asioista. Se on lapsuudessa omaksuttu tapa karttaa hylätyksi tulemista hakemalla turvaa ja hyväksyntää ulkopuolelta. Riippuvainen ei ole saanut lapsuudessaan riittävästi hoivaa, rakkautta tai mahdollisuutta näyttää tunteitaan, vaan hän on oppinut hankkimaan hyvää oloa auttamalla ja huolehtimalla muista.

Läheisriippuvainen keskittää kaiken voimansa ja huomionsa toisiin ihmisiin, eikä tunnista omia tarpeitaan. Hänen minänsä on ikään kuin kadonnut. Läheisriippuvainen voi olla mitä mainioin lääkäri, sairaanhoitaja tai kriisityöntekijä, mutta tämän roolin ulkopuolella auttaja ei koe olevansa mitään. Tätä puolta hän ei tietenkään paljasta kellekään. Näin ulkopuoliset näkevät läheisriippuvaisessa vain myönteisen puolen. Ja kukapa ei arvostaisi pyyteetöntä hyväntekijää? Ongelmana vain on, että läheisriippuvuudesta kärsivä hyväntekijä ei tunne omia tarpeitaan. Hän elää ainoastaan muiden kautta. Läheisriippuvainenn saattaa tarkastella myöhemmin elämäänsä ja tajuta sen jääneen tyystin elämättä.

Läheisriippuvuudesta on puhuttu 1970-luvulta lähtien. Alun perin sillä tarkoitettiin alkoholistien vaimoja, jotka uhraavat oman elämänsä miehensä riippuvuudelle. Nykyään läheisriippuvuus kattaa monia muitakin asioita. Läheisriippuvaisen lapsuuden kodissa on voinut olla työnarkomaniaa, väkivaltaa, tunteettomuutta tai narsismia.

Sisäinen tyhjyys

Ulospäin läheisriippuvainen saattaa näyttää menestyneeltä ja pärjäävältä ihmiseltä, mutta hänen sisäinen maailmansa kumisee tyhjyyttään. Hän saa tyydytystä elämäänsä vain työntämällä perimmäiset tarpeensa taka-alalle ja suorittamalla elämää muita palvellen tai hoivaten. Hänellä voi olla harrastuksia, luottamustoimia, vapaaehtoistoimia ja muita aktiviteetteja.

Kaikesta näennäisestä elämän täyteläisyydestä jotain perustavanlaatuista uupuu. Läheisriippuvainen ei osaa olla yksin. Hän on mieluummin vaikka sairaassa parisuhteessa kuin yksin. Läheisriippuvainen on suorittaja, perfektionisti, viihdyttäjä, mustasukkainen, draamakuningatar, puuhastelija, kynnysmatto ja uhri. Hän hakeutuu usein toistuvasti epäterveisiin ihmissuhteisiin, vaikka ulkopuolisen silmissä tämä kaikki vaikuttaisi järjettömältä. Läheisriippuvainen ei osaa elää tasapainoisessa suhteessa, vaan kaipaa ympärilleen ongelmia ja toimintaa. Mikäli alkoholistipuoliso raitistuu, läheisriippuvainen osapuoli saattaa olla jopa pettynyt tähän positiiviseen muutokseen. Eihän riippuvaiselle jää enää hoivattavaa. Läheisriippuvainen saattaa mahdollistaa päihteiden väärinkäytön ja väkivallan parisuhteessa, eikä hän osaa ajoissa hypätä pois huonosta parisuhteesta. Parisuhde on vuoristorataa riitoineen ja anteeksipyyntöineen. Läheisriippuvainen on usein itsekin alkoholisti, narkomaani tai peliriippuvainen. Humalassa hän saattaa tuntea vapautumista ja rentoutta, jota hän ei selvänä kykene tuntemaan.

Jokainen riippuvainen toisesta

Läheisriippuvuutta on vaikea määritellä täsmällisesti. Läheisriippuvuus on emotionaalista riippuvuutta, jossa on paljon yhtäläisyyksiä muiden riippuvuuksien kanssa. Kaikissa meissä on läheisriippuvuuden piirteitä. Olemmehan kaikki jollain tapaa riippuvaisia muista ihmisistä. Riippuvuuksissa onkin yleensä kyseessä siitä, milloin se ei ole enää tervettä kosketusta ihmisiin ja asioihin. Riippuvuus alkaa hallita elämää, ja täyttää koko elämän. Se muuttuu taakaksi, joka tuottaa häpeää, ahdistusta, masennusta, vihaa ja syyllisyyttä.

Läheisriippuvainen ei ole pelkästään alkoholistin tai narsistin puoliso, vaan hän voi olla ihan tavallinen äiti, joka laittaa ruokaa ja siivoaa aikuisen lapsensa asunnon. Hoivaamisen lopettaminen on mahdotonta, vaikka hän tekeekin ainoastaan karhunpalveluksen kaikille osapuolille.

Läheisriippuvuuden taustalla on aina heikko ja hauras itsetunto sekä olematon itsearvostus. Läheisriippuvainen ei voi kuvitellakaan, että häntä pidettäisiin viehättävänä ja rakastettavan ihmisenä sellaisena kuin hän on. Hän sen sijaan on pinnallinen ja ulkoa ohjautuva kontrollifriikki, joka on usein helposti hyväksikäytettävä. Hän ei valita työpaikalla ylitöistä, vaan tekee nurisematta hommansa jaksamisensa äärirajoilla. Hän saa suurta tyydytystä kokiessaan olevansa tärkeä firmalle tai yritykselle. Tällöin taustalle saattaa jäädä perhe ja muut elämän tärkeät osa-alueet. Läheisriippuvainen näyttää pinnalta olevan epäitsekäs ihminen, mutta asia on juuri päinvastoin. Läheisriippuvainen on itsekäs ihminen, joka suuttuu, mikäli hänen apuaan ei huolita. Hän antaa neuvoja muille ja on aina tarjolla. Hän uuvuttaa itsensä ennen pitkää, koska ei tunne jaksamisensa rajoja.

Sukupolvelta toiselle

Läheisriippuvuudella on tapana siirtyä sukupolvelta toiselle. Siksi onkin tärkeää tunnistaa riippuvuus ja katkaista haitallinen kierre. On lohdullista, että nykyään vapautumiseen on tarjolla lukuisia apukeinoja aina itsehoito-oppaista psykoterapiaan. Läheisriippuvaisuudesta vapautuminen edellyttää vastuun ottamista omasta itsestään sekä oman elämänsä arvokkuuden ja ainutkertaisuuden ymmärtämistä. Kuten kaikissa riippuvuuksissa, toipumisen edellytys on ongelman myöntäminen, jonka jälkeen hidas toipuminen saattaa alkaa. Läheisriippuvainen oppii hiljalleen tuntemaan itsensä ja tarpeensa. Hän oppii kieltäytymään ja olemaan terveellä tavalla itsekäs. Hän vapautuu raskaasta taakasta ja kykenee elämään vapaata elämää. Hän ei tarvitse enää ympärilleen ongelmia ja draamaa, vaan pystyy nauttimaan tasa-arvoisista ihmissuhteista ja tasaisesta arjesta, jopa yksin.

Ben Malinen. Taakkana läheisriippuvuus – Kenen elämää elät? Kirjapaja 2014

Janne Pantsu
toimittaja