Ystävyys

Ystävyys on yksi arvokkaimmista asioista koko maailmassa. Ystävyyttä kannattaa arvostaa ja kunnioittaa kaikilla osaamillaan tavoilla. Ystävää tarvitaan jakamaan elämään liittyviä iloja ja suruja. Ystävä saattaa olla melkeinpä hengenpelastaja, kun tuntuu, että koko muu maailma on itseä vastaan.

Hyvässä ystävyydessä saa näyttää myös negatiiviset tunteensa. Erityisesti nuoruudessa, ystävien mielipidettä saatetaan arvostaa enemmän kuin lähiaikuisten. Onkin tärkeää miettiä, millainen on hyvä ystävä ja mikä tekee juuri sinusta hyvän ystävän? Ystäviä, kuten rakkauttakaan, ei voi ostaa tavaralla tai rahalla. Silloin kun ystävän kanssa on hyvä olla, hän tuo iloa ja naurua elämääsi ja saat olla hänen seurassaan oma itsesi.

Jokainen meistä on erilainen. Kaikki eivät viihdya isossa ryhmässä. On tärkeää, että olet löytänyt oman paikkasi yhteisössä. Ystäviä ja kavereita ei tarvitse olla paljon. Yksikin hyvä ystävä voi korvata monta kaveria. Ystäväpiirin laajuus ei kerro siitä, minkälainen on ihmisenä. Jos koet itsesi yksinäiseksi, puhu asiasta vanhemmillesi, kouluterveydenhoitajalle, koulun kuraattorille tai jollekin muulle turvalliseksi kokemallesi aikuiselle.

Ystävyyttä on erilaista

On koulu-, koti- ja lapsuusajan ystäviä, mummola- tai mökkikavereita. Erilaisia ystäviä nähdään erilaisissa paikoissa. Joitakin kavereita nähdään vain koulussa, toisia nähdään joka päivä tai pari kertaa vuodessa.  Joidenkin kanssa ollaan ystäviä netissä, eikä heitä välttämättä koskaan tavata kasvokkain.

Ystävyyssuhteissa opetellaan taitoja, jotka ovat tärkeitä myös muissa läheisissä ihmissuhteissa. Ystävien kanssa harjoitellaan luottamusta, yhdessä olemista, ristiriitojen ratkaisemista ja toisen huomioimista. Ystävyyssuhteista on myös pidettävä huolta. On tärkeää tehdä yhdessä asioita, keskustella ja pitää lupauksista kiinni. Ystävyystaitoja opetellaan läpi elämän. Lisää vuorovaikutustaidoista.

Ystäväpiirissä voi tapahtua muutoksia, esimerkiksi kaverit vaihtuvat. Joskus ystävyys hiipuu kokonaan. Se voi tuntua pahalta, mutta joissakin tilanteissa se on väistämätöntä. Toisaalta ystäviä voi saada myös lisää. On tavallista, että joskus hiipunut ystävyys löytyykin myöhemmin elämässä uudelleen.

Ystävät ja seura yleensä vaikuttaa jokaiseen monelle tavalla. Joskus ystävät saavat päähän tehdä asioita, jotka eivät tunnu itsestä järkevältä. Silloin kannattaa kuunnella itseä ja toimia sen mukaan, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Ystävyyteen kuuluu myös erilaisten mielipiteiden kunnioittaminen.