Asiallinen ja huomaavainen käytös Internetissä on vähintään yhtä tärkeää kuin asiallinen käyttäytyminen kasvokkain käytävissä keskusteluissa.

Pelastakaa Lapset: Anssi. Video sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä.

Internet ja sosiaalinen media

Tieto vaikuttaa monella tapaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, myös seksuaalisuuden ja seksuaaliterveyden osalta. Tiedetään, että julkinen keskustelu seksuaaliterveyteen liittyvistä teemoista, vähentää seksuaalisuuteen liittyviä tabuja, vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja lisää ymmärrystä toisiamme kohtaan. Internetillä ja sosiaalisen medialla on tässä keskustelussa merkittävä osa.

Toisaalta verkko haastaa meitä loputtomana tiedon lähteenä. Siellä on valtavasti tietoa ja sitä tulee sinne koko ajan lisää. Toisia verkkosivuja päivitetään aktiivisesti ja toiset ovat auttamattomasti vanhentuneet. Kuvat ja videot ovat merkittävässä roolissa tänä päivänä informaatio lähteenä. Tietoa etsiä ja ammennettaessa verkosta, ei kannata unohtaa medialukutaitoa ja kriittisyyttä.

Verkon avulla ihmisten on helppoa tutustua toisiinsa ja luoda ihmissuhteita. Asiallinen ja huomaavainen käytös Internetissä on vähintään yhtä tärkeää kuin asiallinen käyttäytyminen kasvokkain käytävissä keskusteluissa. Netin näennäisen nimettömyyden suojissa käyttäytymissäännöt saattavat unohtua, jolloin keskustelun taso voi muuttua toisia loukkaavaksi. Lisää Netiketistä.

Verkkoa käytetään monella tapaa hyödyksi myös rikollisessa toiminnassa. Esimerkiksi, usein ennen varsinaista seksuaalirikosta edeltää ”houkutteluvaihe”, jonka avulla yleensä aikuinen valmistelee lapsen tai nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä. Tämä tapahtuu usein sosiaalisen median palveluissa. Lisää groomingista.

Valokuvien ottaminen ja niiden jakaminen on tänä päivänä mahtavan helppoa digitaalisten laitteiden ja verkon välityksellä. Kuitenkin ennen kuvien julkaisemista on hyvä miettiä muutamaa juttua, kuten omaa ja toisen yksityisyyden suojaa. Lisää kuvien jakamisesta.

Verkko on pullollaan pornoon ja seksiin liittyviä kuvia. Kuka tahansa voi ladata verkkoon mitä tahansa, eikä seksuaalisuus ja seksi tee tästä aiheina poikkeusta. Alastonkuvien ottaminen itsestä ja kumppanista voi tuntua kiihottavalta tai jännältä kokeilulta, ja verkossa joutuu helposti siihen harhaan, että niin tekevät kaikki muutkin. Jokainen ihminen vetää kuitenkin itse rajan sille, mikä itsestä tuntuu hyvältä, sopivalta, turvalliselta ja järkevältä. Alastonkuvien jakaminen ja edelleen lähettäminen on aina riski. Lisää Sextingistä.