MYYTTI: "Sinussa on jotain vialla."

1.12.2014

Maailma on täynnä neuvoja sinkuille. Ystävät, tutut ja sukulaiset tietävät oikean lääkkeen sinkkuutta vastaan. Tärkeintä on, että sinkku ei kärsi yksinolosta, sillä se kertoo ’vaikeudesta tulla toimeen oman itsensä kanssa’. Sinkkua neuvotaan kuitenkin etsimään kumppania aktiivisesti, ’sillä kukaan ei tule hakemaan häntä kotiovelta’.

Onnellisen sinkun elämä kuulostaa ristiriitaiselta tehtävältä. Neuvot keskittyvät siihen, miten sinkun tulisi ajatella, tuntea ja toimia eri tavalla kuin ennen, jotta hän voisi löytää kumppanin. Taustalla on oletus, että sinkkuus johtuu ihmisen ominaisuuksista, ja muuttamalla ominaisuuksiaan sinkku voi vihdoin lipua onnen satamaan. Sinkussahan täytyy olla jotain vialla, koska hän ei ole löytänyt kumppania. Ainoastaan parisuhteen avulla sinkku voi todistaa kaikille, että hän kelpaa. Kelpaamattomuuden pelko vie ilon deittailusta ja oman elämän pohtimisesta.

Mitäpä jos ainut ”vikasi” olisikin uskomus siitä, että sinussa on jotain vialla?

Sinkut eivät perustavanlaatuisesti eroa parisuhteessa olevista. Washingtonin yliopiston parisuhdetutkija John Gottman ja hänen kollegansa Nan Silverin tutkimuksen mukaan avain onnelliseen parisuhteeseen ei ole ”normaali persoonallisuus” vaan se, että ihminen löytää sopivan kumppanin. Olisi hassua ajatella, että kaikki parisuhteessa olevat olisivat selvittäneet sisäiset ristiriitansa, eikä heillä olisi milloinkaan pulmia isä- tai äitisuhteessaan tai oman itsetuntonsa kanssa. Tai että kukaan parisuhteessa oleva ei joskus puhuisi liikaa tai liian vähän, mokaisi työpaikan juhlissa tai jännittyisi esiintymistilanteissa. Jaottelu eheisiin parisuhteessa eläviin ja sinkkuihin, joilla on jokin ongelma, ei kuvaa todellisuutta.

Jokainen voi työstää omia kipukohtiaan myös parisuhteessa. Niin sinkku kuin parisuhteessa oleva joutuvat kohtamaan sen, miten vaikkapa lapsuuden perhe vaikuttaa omaan elämään ja ihmissuhteisiin. Näissä pohdinnoissa psykoterapia voi auttaa missä elämäntilanteessa tahansa.

Oman itsen uudenlainen kohtaaminen voi tuoda paljon hyvää sinkun elämään. Itsehoito-oppaiden lukeminen ei kuitenkaan ole edellytys parisuhteen löytymiselle. Sinkkuus on osa elämää. Tunne omasta rakastettavuudesta auttaa torjumaan ulkoapäin tulevat ennakkoluulot.

Elina Nurminen

Psykologi

Väestöliiton Parisuhdekeskus

Lähteet:

Eckel, S. (2014) It´s not you. 27 (wrong) reasons you´re single. New York: Penguin Group.

Gottman, J. M. & Silver, N. (2000) The Seven Principles for Making Marriage work. New York: Three Rivers Press.