SHARE - Maailman suurin ikääntymistutkimus

Euroopan komission päätöksellä vuonna 2004 aloitettu Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe on 28 maata kattava, yli 50-vuotiaille suunnattu käyntihaastattelututkimus, jonka avulla ratkotaan ikääntyvän väestön haasteita.

SHARE-aineistoilla on julkaistu viimeisen 15 vuoden aikana yli 2000 tutkimusta, joita käytetään päätöksenteon tukena niin kansallisesti, Euroopan unionissa kuin maailmanlaajuisestikin (OECD, WHO, Maailmanpankki). SHARE on ainoa aidosti vertailukelpoinen lähde ikääntyneiden eurooppalaisten ja heidän perheenjäsentensä elinolojen vertailuun. Poikkitieteellisen paneelirakenteensa ansiosta SHARE:lla voidaan tutkia terveyden, talouden, työnteon ja sosiaalisten suhteiden vuorovaikutusta ajassa. SHARE-tietoon pohjautuvalla päätöksenteolla voi muun muassa kohdistaa sosiaaliturvan tarveperusteisesti ja kasvattaa yli 50-vuotiaiden työntekijöiden osallistumista työvoimaan.

Aineistoa on kerätty Euroopassa vuodesta 2004. Suomi liittyy mukaan 2017 seitsemännen aallon yhteydessä. Ensimmäinen Suomen aineistonkeruu toteutettiin 2017, seuraava toteutetaan 2019.

Aineiston käyttö on ilmaista tutkijoille. SHARE-aineistoa hyödynnetään jo runsaasti, ja siitä ilmestyy yli neljä tieteellistä julkaisua viikoittain.

Tapahtumia ja uutisointia

Tutkijoille

  • Suomen aineisto mukana uusimmassa julkaisussa, joka sisältää seitsemännen tutkimusaallon. Näin pääset alkuun SHARE-aineiston käytössä.

  • Jos haluat tarkempaa tietoa kyselyn sisällöstä, olethan yhteydessä maakoordinaattoriin Miika Mäkeen, etunimi.sukunimi@vaestoliitto.fi, 09 2280 5121.

Hankkeessa mukana

  • SHARE Suomi: johtaja Anna Rotkirch, tutkijat Miika Mäki, Henri Mikkola sekä tutkimusavustajat Amanda Pitkänen, Milja von Lerber.

  • SHARE Suomen ohjausryhmä valvoo tutkimusta Suomessa. Lue lisää täältä.

  • Kyselyaineistot kerää Taloustutkimus.

  • SHARE Suomen suojelijana toimii toimittaja Baba Lybeck.

  • Hankkeen viestintäkonsultti on Barita Rosenström.

Lisätietoja

 

Suomen SHARE-tiimi vuonna 2020
PDF-tiedostoSHARE-tutkimustuloksia (23.6 MB)
Lue mitä SHARE-aineistolla on tutkittu aiemmin. Esite on kirjoitettu SHARE-haastateltaville, mutta myös muut lukijat saavat siitä hyvän yleiskäsityksen tutkimuksesta.
Miksi SHARE on kiehtova ja tärkeä hanke? SHARE Suomen suojeilja Baba Lybeck kertoo.
SHARE genomförs också på svenska. SHARE Finlands beskyddare Baba Lybeck talar här om forskningens betydelse.