Sinkkuus on hyvää aikaa

2.3.2016

Kuva: Flickr.

En ole varma, koenko olevani ikisinkku. Mistä se lasketaan? Jos lasken täysi-ikäisyydestä, niin olen ollut noin puolet aikuiselämästäni sinkkuna.

En ole halunnut mieltää itseäni ikisinkuksi, sillä olen kyennyt sitoutumaan vakavastikin. Toisaalta minulta vielä näin kolmekymppisenä puuttuu sellainen kumppani, jonka kanssa olisi kunnollisia, pitkän tähtäimen tulevaisuudensuunnitelmia. Tässä mielessä joku voisi sanoa minuakin ikisinkuksi.

Olen ollut sinkkuuteeni välillä hyvin tyytymätön ja välillä todella inspiroitunut siitä. On ihanaa, kun voin tehdä mitä haluan ja tavata keitä haluan. Sinkkuna tutustun enemmän uusiin ihmisiin ystävänä, kontaktina tai romanttisesti. Ihastuminen ja rakastuminen on ihanaa, ja haluan tällöin sitoutua, mutta parisuhteet väärien ihmisten kanssa ovat tehneet vain onnettomaksi ja kahlinneet. Olen usein tuntenut olevani häkissä. Sinkkuna maailma tuntuu olevan avoimempi.

Liitin nuorempana sinkkuuteen vielä enemmän positiivisia mielikuvia. Kuitenkin huomattuani lähes kaikkien ikätoverieni yhtäkkiä olevan vakituisissa suhteissa hyvä kokemukseni sinkkuudesta vaarantui. Heti kun aloin vertailla itseäni muihin, en enää ollut onnellinen sinkkuudestani. Sinkkuudesta tuli epäonnistuminen ja häpeän aihe. Rupesin miettimään, että minussa on jokin vialla.

Lakkasin jossain vaiheessa kuitenkin vertailemasta itseäni muihin. Ymmärsin, miten turhaa se on ja veisi minua vain vääriin valintoihin uudestaan. Nyt koen, että sinkkuus on minulle hyvää aikaa tehdä asioita, joista pidän sekä käyttää aikaani juuri kuin itse haluan. Ei tarvitse potea huonoa omatuntoa, että loukkaisin ketään valinnoillani. Silti ajattelen tämän olevan elämänvaihe, joka päättyy, kun tapaan uuden kumppanin. Olen lähes varma, että seurustelen taas joskus ja silloin olen jälleen halukas sitoutumaan ja tekemään kompromisseja. Sinkkuuden aikana tehtäväni on selvittää, mitä haluan elämältäni ja millaiset kumppaniehdokkaat olisivat minulle sopivimpia. Silloin en päädy väärään suhteeseen ja tule kahlituksi taas.