Väestöliitto aloittaa suurimman valtakunnallisen kondomikampanjan vuosikymmeniin

25.3.2014

 ”Kumita. Kun on sen aika” -kampanjassa tehdään kondomista tärkeä luottokama. Kumi kulkee aina mukana ja sitä käytetään, kun on sen aika. Nuoret voivat ladata kampanjan nimeä kantavan applikaation älypuhelimiinsa ja pelata netissä Kumimania-peliä.

 

Puolet suomalaisnuorista on kokenut ensimmäisen yhdyntänsä noin 17 vuoden ikään mennessä. Ehkäisystä on tärkeää kertoa hyvissä ajoin tätä nuoremmillekin. Kumita-kampanja kertoo kondomista rentoon ja myönteiseen sävyyn ja tuo seksuaalikasvatuksen lähelle nuorta, tämän omaan kännykkään. Tarvetta täsmävalistukselle on, sillä nuoruusikäisten ja nuorten aikuisten seksitautitartuntojen määrä on pysynyt korkeana. Nuoret elävät seksitietotulvan keskellä, joten on tärkeää, että myös oikea tieto on nopeasti saatavilla.

 

Kampanja on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama ja toteutetaan yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Vastaavan kokoista kondomikampanjaa teini-ikäisille ei ole ollut vuosikymmeniin.

 

Kampanjaslogan ”Luottokamani.  Aina mukana.” rinnastaa kondomin kännykkään, avaimiin tai muuhun tarpeelliseen – kaikilla kamoilla on oma tärkeä tehtävänsä. Kondomi on syytä pitää mukana ja siihen voi suhtautua kuin mihin tahansa muuhunkin arkiseen esineeseen. Kun suhtautuminen kondomiin arkipäiväistyy, on sen hankkiminen ja siitä keskustelu helpompaa.

-          Kampanjan nimen loppuosa ”Kun on sen aika.” on lempeä viittaus siihen, että kukin tulee kondominkäyttöikään omassa tahdissaan, eikä oikeaa ikää voida määritellä, kertoo Väestöliiton asiantuntijalääkäri Miila Halonen.

Kampanjan verkkosivuilta www.kumita.fi löytyy paljon hyödyllistä tietoa kondomeista niin nuorille kuin heidän vanhemmilleenkin.  Sivuilla neuvotaan muun muassa, miten seksin ja ehkäisyn voi ottaa puheeksi oman nuoren kanssa. Sivulla voi ladata ilmaiseksi Android-, Apple- ja Windows-käyttöjärjestelmillä toimivan Kumita-applikaation ja pelata Kumimania-nettipeliä.  

 

Kumimania-peli on humoristinen viihdepeli, jossa nuori tyrmää seksitaudin kondomilla. Peliaikaa ja pisteitä saa vastaamalla oikein seksitauteihin liittyviin tietokysymyksiin.  Kumita-applikaatiossa voi saada seurusteluvinkkejä neuvomalla kavereita nuorille tutuissa tilanteissa. Pelin hahmot ovat sukupuolineutraaleja, jotta kaikki voisivat samaistua peliin.

 

-          Applikaatio on roolipelityyppinen peli, jossa nuoret kohtaavat heille tuttuja jokapäiväisiä haasteita. Miten reagoit kun kaverisi kehuu edellisen illan seksikokemuksellaan Facebookissa? Kannattaako kortsun käyttöä treenata etukäteen?, kuvailee Halonen.

 

Kouluterveydenhoitajat jakavat kaikille 8. luokkalaisille kondomin kahdeksannen luokan terveystarkastuksen yhteydessä. Kampanja pyörii myös nuorten suosimissa sosiaalisen median kanavissa Facebookissa ja Instagrammissa Tervetuloa seuraamaan kampanjaa myös somessa!

 

Lisätietoja:

asiantuntijalääkäri Miila Halonen, Nuorten seksuaaliterveys, Väestöliitto, puh. 050 590 3617

päällikkö Tuija Rinkinen, Nuorten seksuaaliterveys, Väestöliitto, puh. 050 590 3571

 
 
 

Väestöliitto aloittaa suurimman valtakunnallisen kondomikampanjan vuosikymmeniin