Kolumni

Heidi Ruohio: Kolmekymppiset naiset ja ”lapsiasia”

7.5.
Vaikka monet pyöreiden vuosien kriisit saattavat vaikuttaa keksityiltä, kolmenkympin kriisissä pesii totuuden siemen. Oman kokemukseni mukaan kolmenkympin täyttäminen saa lapsettomat naiset – ja kenties myös miehet - pohtimaan ”lapsiasiaa”.

Naisparit ovat hyvin tyytyväisiä parisuhteeseensa

3.5.
Minkä arvion antaisit parisuhteenne tilalle nykyään, jos arviointiasteikkona olisi 0–10? Kyselytutkimuksessamme suomalaisista sateenkaariperheiden vanhemmista reilusti yli puolet valitsi arvosanan 9 tai 10, mikä ilmaisee erittäin tyytyväistä. Lähes kaikki muutkin sateenkaariperheiden vanhemmat olivat melko tyytyväisiä parisuhteeseensa, eikä kukaan ollut suhteeseensa tyytymätön.

Milloin lasta tulisi yrittää?

17.4.
”Hänen mahdollisuutensa saada oma lapsi olivat hetkessä pudonneet lähes nollaan. Hän muistaa huutaneensa kuin villieläin, heittäneensä kirjoja, papereita, läppärinsä – ja romahtaneensa maahan.” Näin kerrotaan teknologiayrittäjä Brigitte Adamsista, naisesta joka neljä vuotta sitten oli keulakuva sille, miten lastenhankintaa on nykytekniikalla mahdollista siirtää.

Parisuhdetutkimusta tiiviisti

Tunnekeskeisen parisuhdekurssi vaikuttava apu

tänään
Kahdessa uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin tunnekeskeisen parisuhdekurssin vaikuttavuutta. Tunnekeskeinen parisuhdekurssi on tunnekeskeisen pariterapian kurssimuotoinen sovellus.

Yksinkertaisesta kirjoitustehtävästä apua parisuhteelle

14.5.
Psykologian professori Eli Finkel tutkimusryhmänsä kanssa (2013) selvitti lyhyen kirjoitustehtävän vaikutusta parisuhdetyytyväisyyteen.

Lapsettomuuden vaikutus naisen terveyteen

8.5.
Vapaaehtoinen ja tahaton lapsettomuus on yleistyvä ilmiö länsimaissa. Australialainen tutkija Melissa Graham selvitti lapsettomuuden vaikutuksia naisen terveyteen.

Kirjoja parisuhteesta, terveydestä ja mielenterveydestä

Itseapukirja joka todella toimii

19.4.
Arto Pietikäiseltä on ilmestynyt kolmas hyväksymis- ja omistautumisterapiamuotoon (HOT) pohjaava kirja, Joustava mieli tukena elämänkriiseissä (2017) Kirja tuo valoa siihen, miten ihmiset voisivat selvitä paremmin elämän vaikeista kriisikohdista.

Lapsi ja ero

21.3.
Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen ja psykoterapeutti Heli Pruukin ”Lapsi ja ero – eväitä eteenpäin” on yleistajuinen ja kattava tietokirja aiheesta. Helppolukuisuudesta huolimatta kirja on laaja yhteenveto suuresta määrästä tutkittua tietoa ja perheterapeuttista viisautta.