Kolumni

Saako rakkaasi olla oma itsensä?

26.2.
”Ihmisellä on syvä tarve vastavuoroiseen suhteeseen, jossa hän voi löytää itsensä – ja toisen”, psykoanalyytikko Riitta Tähkä on todennut. Ihminen kasvaa omaksi itsekseen läheisissä ihmissuhteissa. Paras pohja vauvan kehitykselle on vanhemman kyseenalaistamaton rakkaus ja läsnäolo. Vanhempi vastaa lapsen tarpeisiin, rauhoittelee hänen hätäänsä ja ihailee häntä. Mitä enemmän lapsella on rakastavia kokemuksia, sitä paremmin hän pystyy kasvamaan omaksi, erilliseksi itsekseen – ja näkemään muut ihmiset sellaisina, kuin he ovat, omina yksilöinään.

Kun puoliso ei halua pariterapiaan?

19.1.
Minulta kysytään usein, mitä tehdä, kun puoliso ei halua tulla pariterapiaan? Apua hakeva toivoo muutosta pitkäaikaiseen ongelmaan ja kokee olevansa umpikujassa. Tilanne on turhauttava. Ei ole harvinaista, että terapiaan tullaan toisen painostamana ”ultimaatumin”, kuten erouhkauksen antamisen jälkeen.

Oletko "ajeeraaja"?

2.1.
Kumpi seuraavista on sinulle tyypillisempi toimintatapa, kun jokin tilanne tuntuu hankalalta: 1) mietit ennen kuin toimit 2) toimit, ennen kuin mietit. Mikäli valitsit jälkimmäisen, saatat olla ajeeraaja.

Parisuhdetutkimusta tiiviisti

Kahden äidin välinen kateus johtuu epäselvistä rooleista

eilen
Uusperheissä lasten biologisen äidin ja uusperheen äidin väliset ongelmat hankaloittavat elämää. Tutkija ja psykologi Sallie Greenwood (2017) selvitti tutkimuksessaan uusperheen lasten biologisen äidin ja uusperheen ei-biologisen äidin välistä ihmissuhdetta ja erityisesti kateutta, joka ihmissuhteessa ilmenee.

Vanhempien riitaisa suhde tai ero lapselle riskitekijöitä

16.3.
Vanhempien eron vaikutuksia lapsiin on tutkittu paljon. Tiedetään, että ero on riskitekijä lapsen kehityksessä. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhempien erolla on mahdollisesti kielteisiä vaikutuksia lapsen kehitykseen.

Perheiden ryhmätöillä eroriitoja vastaan

9.3.
Hollantilaisen Systeemiterapiakeskuksen ja Lasten traumakeskuksen psykologit kuvaavat artikkelissaan projektia pitkittyneisiin konflikteihin ajautuneiden eroparien ja heidän lastensa kanssa. Eräissä tapauksissa riitely oli kestänyt yli 12 vuotta.

Kirjoja parisuhteesta, terveydestä ja mielenterveydestä

Lapsi ja ero

21.3.
Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen ja psykoterapeutti Heli Pruukin ”Lapsi ja ero – eväitä eteenpäin” on yleistajuinen ja kattava tietokirja aiheesta. Helppolukuisuudesta huolimatta kirja on laaja yhteenveto suuresta määrästä tutkittua tietoa ja perheterapeuttista viisautta.

Opi sanomaan EI!

7.3.
Tietokirjailija ja elämäntaito-ohjaaja Heidi Ala-Mikkelän kirja Opi sanomaan ei on herkullinen lukukokemus. Omahoito-opas pöyhii omien rajojen asettamista, itsetuntoa ja loputonta toisten miellyttämistä myötätuntoisesti ja kannustavasti.