Kolumni

Ennaltaehkäise elokuun eropaperit

7.6.
Kesä on tulossa, kiireinen työvuosi alkaa olla lopuillaan. Kaikki arjen sankarit saavat pienen paussin toistuvista rutiineista ja vaatimuksista. Tuleva tauko saa aikaan sen, että pintaan pyrkivät ne inhimilliset tarpeet, toiveet ja odotukset, joita arjessa on ohittanut.

Eropäätös on vaikea ja tuskallinen

22.5.
Parisuhdetietoa on maailma pullollaan, mutta psykologian alan tutkija Sarah Allen kiinnitti huomiota aukkoon tutkimuksessa: Siihen hetkeen, kun ei oikein enää olla parisuhteessa, muttei vielä erottukaan. Miten ihmiset päättävät erostaan? Ja mistä toiset saavat päähänsä olla sittenkin eroamatta? Tutkijat halusivat ymmärtää ”ei kenenkään maata” parisuhdevaikeuksien ja eropäätöksen välillä.

Uskottomuudesta voi päästä yli!

3.4.
Oletko elänyt vuosikymmeniä kaksoiselämää, hairahtanut hetkeksi vai pettänyt puolisoasi työkaverin kanssa niin huolellisesti, että et koskaan tule jäämään kiinni? Vai oletko flirttaillut netissä ihan viattomasti, mutta se muuttuikin intiimiksi suhteeksi, josta et ole kyennyt perääntymään? Mikä tahansa on tyylilajisi, ellei puolisosi tiedä siitä eikä hyväksyisi sitä, olet pettänyt häntä.

Kirjoja parisuhteesta, terveydestä ja mielenterveydestä

Psykologinen työkalupakki työssä uupuneen tueksi

29.5.
Työssä uupuminen ei ole päättymätön olotila, vaikka siltä uupuneesta joskus saattaa tuntuakin. Keinoja toipumiseen on tarjolla runsaasti niin itsehoidon kuin ammattiavun piirissä. Näin viestii psykologi ja psykoterapeutti Heli Nurmi ja tarjoaa kirjassaan Työuupumuksen itsehoito − Kuinka kierrän karikot itsehoitokeinoja uupumuksen voittamiseen. Hän keskittyy siihen, miten ihminen itse voisi ajatella tai toimia toisin, jotta työuupumus hellittäisi, jaksaminen lisääntyisi ja olo helpottuisi.

Miten välttää onnellisuusansa?

3.5.
Onko elämän tarkoitus tavoitella auvoisaa onnellisuutta, vältellä mieliharmia kaikin tavoin ja kääntää ajatuksiaan, tunteitaan ja mielikuviaan koko ajan mahdollisimman positiiviseen muotoon? Ei, mikäli asiaa kysytään stressinhallinnan asiantuntijalta, lääkäri Russ Harrisilta.

Kaunokirjallisuutta

Kun mies on naimisissa työnsä kanssa

21.11.2016
Sähköauto Teslan kehittäjän ja yksityisten avaruusrakettien rakennuttajan Elon Muskin elämäkerta on kuin mitä fantastisin seikkailuteos. Pikkupojasta lähtien nero, yksinäinen Elon tekee asioita edellä muita. Hänestä kehkeytyy bisnesvoittaja ja pysäyttämätön innovaatiohurjastelija Kalifornian Piilaaksossa.

Sukkelat muistelmat

6.9.2016
Tirskahtelen nauruun, kun luen professori emeritus Antti Eskolan pohdintakirjaa Vanhuus. Tämä herra ei silottele mitään. Hän toivoo kuolinilmoitusta, jossa ei maalailtaisi kaunistelevasti ”Rakkaamme” nukkui pois, ja ”jäämme kaipaamaan”. Hänestä olisi parempi juttu, että kuolinilmoituksessa lukisi suunnilleen näin: ”professori nukkui pois ja olemme helpottuneita”.

Elokuvia parisuhteesta

Parisuhde-elokuvien aatelia

31.5.2016
Ohjaaja Maïwennin elokuva Huuma kertoo juuri siitä, mitä nimi kuvaa. Se on elokuva intohimosta ja repivästä rakkaudesta.

Brooklyn (2015)

12.4.2016
Elämä 1950-luvun Irlannissa on yksinkertaista ja niukkaa. Tulevaisuus ei tarjoa nuorelle naiselle paljon mahdollisuuksia.

Elegantti tarina kahden naisen välisestä rakkaudesta

10.3.2016
Carol on hienostunut, herkkä ja ehjä kuvaus kypsän yläluokkaisen naisen Carol Airdin (Cate Blanchett) ja nuoren Therese Belivetin (Rooney Mara) rakkaussuhteesta. Tarina sijoittuu New Yorkiin ja 50-luvulle.

Parisuhdetutkimusta tiiviisti

Keskinäinen ystävyys kuuluu hyvään parisuhteeseen

19.6.
Parisuhdetutkijakaksikko ja aviopari John ja Julie Gottman ovat tutkineet ihmisten välisiä rakkaussuhteita yli neljän vuosikymmenen ajan. Gottmanit havaitsivat, että ystävyydellä on tärkeä merkitys parisuhteessa. Ystävyyden tunnetta kokevilla pareilla kumppani tunsi rakkaimpansa kiinnostuksen kohteet, tunsi tämän ihmisenä ja oli kiinnostunut tuntemaan tämän vielä paremmin. Ystävyyttä huokuvassa parisuhteessa osoitettiin kiintymystä ja ihailua.

Rakkauden periaatteet

6.6.
Parisuhdetutkijakaksikko ja aviopari John ja Julie Gottman ovat tutkineet ihmisten välisiä rakkaussuhteita yli neljän vuosikymmenen ajan. Uusimmassa artikkelissaan he tekevät yhteenvetoa siitä, miten he ovat ymmärtäneet parisuhteen.

Naisparit kokevat yhä stressiä vähemmistöön kuulumisestaan

18.5.
Tutkijoiden mukaan naispareille on koittanut uusi aika. Populaarikultturi – jännityssarjat, elokuvat ja musiikki – ovat jo pitkään kuvanneet naisten välistä rakkautta ja tuoneet sen osaksi TV-katsojan tai musiikinkuuntelijan kokemuspiiriä.