Kolumni

Ihmiskaupan uhrin toipuminen alkaa häpeän voittamisesta

14.8.
Ihmiskaupan uhrin matka uuden elämän alkuun on kivinen. Häpeä kaikesta tapahtuneesta on raskas kantaa. Katsetta on vaikea nostaa maasta. Nainen kokee olevansa läpinäkyvä. Kaduilla vastaantulevat ihmiset tuntuvat katsovan. Nainen kokee heidän pystyvän lukemaan katseillaan hänen historiansa. Tarina on kuin tahra mekossa. Kuinka sen voisi koskaan pestä pois?

Kuumottavaa kesäseksiä

28.7.
Useimmat meistä kaipaavat leiskuvaa ja kuumottava seksielämää. Miten sen voi saavuttaa? Näillä asiantuntijavinkeillä onnistut!

Yhdessä jaettu matka

28.6.
Harmaantunut mies taluttaa puolisoaan pitkin kirkon käytävää. Eletty elämä näkyy molemmista. Askel on jo hieman lyhentynyt, hartiat painuneet hitusen kumaraan.

Kirjoja parisuhteesta, terveydestä ja mielenterveydestä

Nukkumattia odotellessa

31.7.
Kun uni ei illasta toiseen ota tullakseen, yö kuluu valveilla kieriskellessä tai edessä on herääminen jo varhain, ovat hyvät neuvot vähitellen kalliit. Ääritapauksessa nukkumaan meno voi alkaa pelottaa ja unettomuudesta muodostuu itseään ruokkiva kehä.

Psykologinen työkalupakki työssä uupuneen tueksi

29.5.
Työssä uupuminen ei ole päättymätön olotila, vaikka siltä uupuneesta joskus saattaa tuntuakin. Keinoja toipumiseen on tarjolla runsaasti niin itsehoidon kuin ammattiavun piirissä. Näin viestii psykologi ja psykoterapeutti Heli Nurmi ja tarjoaa kirjassaan Työuupumuksen itsehoito − Kuinka kierrän karikot itsehoitokeinoja uupumuksen voittamiseen. Hän keskittyy siihen, miten ihminen itse voisi ajatella tai toimia toisin, jotta työuupumus hellittäisi, jaksaminen lisääntyisi ja olo helpottuisi.

Kaunokirjallisuutta

Nostalgiaa, jättikauluksia ja Beatlestukkia

15.8.
Yle Areenalla on nähtävissä uusintana laadukas TV-dokumentti Kansankodin kuokkavieraat. Kymmenen prosenttia suomalaisista muutti 1960 – ja 70 – luvuilla työn perässä Ruotsiin. Ja töitähän saatiin. Lasten tehtävä oli toimia tulkkeina ja asioiden hoitajina. Aikuisten kielitaito määritti paikan työelämässä ja yhteiskunnassa. Perheet sopeutuivat, kun oli pakko. Vain pieni määrä palasi takaisin.

Kun mies on naimisissa työnsä kanssa

21.11.2016
Sähköauto Teslan kehittäjän ja yksityisten avaruusrakettien rakennuttajan Elon Muskin elämäkerta on kuin mitä fantastisin seikkailuteos. Pikkupojasta lähtien nero, yksinäinen Elon tekee asioita edellä muita. Hänestä kehkeytyy bisnesvoittaja ja pysäyttämätön innovaatiohurjastelija Kalifornian Piilaaksossa.

Elokuvia parisuhteesta

Parisuhde-elokuvien aatelia

31.5.2016
Ohjaaja Maïwennin elokuva Huuma kertoo juuri siitä, mitä nimi kuvaa. Se on elokuva intohimosta ja repivästä rakkaudesta.

Brooklyn (2015)

12.4.2016
Elämä 1950-luvun Irlannissa on yksinkertaista ja niukkaa. Tulevaisuus ei tarjoa nuorelle naiselle paljon mahdollisuuksia.

Elegantti tarina kahden naisen välisestä rakkaudesta

10.3.2016
Carol on hienostunut, herkkä ja ehjä kuvaus kypsän yläluokkaisen naisen Carol Airdin (Cate Blanchett) ja nuoren Therese Belivetin (Rooney Mara) rakkaussuhteesta. Tarina sijoittuu New Yorkiin ja 50-luvulle.

Parisuhdetutkimusta tiiviisti

Katsaus tunnekeskeisen pariterapian tutkimuksista

15.8.
Stephanie Wiebe ja Susan Johnson (2016) esittävät Family Process -lehdessä yhteenvedon tunnekeskeistä pariterapiaa koskevista tutkimuksista.

Aika herätä ja miettiä, mitä lapset joutuvat kohtaamaan netissä

27.7.
Katharine Hill on kirjoittanut kirjan nettiajasta, joka tunkeutuu jokaiseen perheeseen ja ihmissuhteeseen, ja lasten kasvatuksesta älypuhelinten maailmassa. Olisi niin paljon helpompaa työntää pää pensaaseen ja nyökytellä: ”Ongelmia on, mutta ei internetille voi mitään”. Sen sijaan Katharine kutsuu lukijan mukaansa tarkastelemaan, mitä meidän lapsillemme oikein tapahtuu netissä.

Keskinäinen ystävyys kuuluu hyvään parisuhteeseen

19.6.
Parisuhdetutkijakaksikko ja aviopari John ja Julie Gottman ovat tutkineet ihmisten välisiä rakkaussuhteita yli neljän vuosikymmenen ajan. Gottmanit havaitsivat, että ystävyydellä on tärkeä merkitys parisuhteessa. Ystävyyden tunnetta kokevilla pareilla kumppani tunsi rakkaimpansa kiinnostuksen kohteet, tunsi tämän ihmisenä ja oli kiinnostunut tuntemaan tämän vielä paremmin. Ystävyyttä huokuvassa parisuhteessa osoitettiin kiintymystä ja ihailua.