Kolumni

Heidi Ruohio: Kolmekymppiset naiset ja ”lapsiasia”

7.5.
Vaikka monet pyöreiden vuosien kriisit saattavat vaikuttaa keksityiltä, kolmenkympin kriisissä pesii totuuden siemen. Oman kokemukseni mukaan kolmenkympin täyttäminen saa lapsettomat naiset – ja kenties myös miehet - pohtimaan ”lapsiasiaa”.

Naisparit ovat hyvin tyytyväisiä parisuhteeseensa

3.5.
Minkä arvion antaisit parisuhteenne tilalle nykyään, jos arviointiasteikkona olisi 0–10? Kyselytutkimuksessamme suomalaisista sateenkaariperheiden vanhemmista reilusti yli puolet valitsi arvosanan 9 tai 10, mikä ilmaisee erittäin tyytyväistä. Lähes kaikki muutkin sateenkaariperheiden vanhemmat olivat melko tyytyväisiä parisuhteeseensa, eikä kukaan ollut suhteeseensa tyytymätön.

Milloin lasta tulisi yrittää?

17.4.
”Hänen mahdollisuutensa saada oma lapsi olivat hetkessä pudonneet lähes nollaan. Hän muistaa huutaneensa kuin villieläin, heittäneensä kirjoja, papereita, läppärinsä – ja romahtaneensa maahan.” Näin kerrotaan teknologiayrittäjä Brigitte Adamsista, naisesta joka neljä vuotta sitten oli keulakuva sille, miten lastenhankintaa on nykytekniikalla mahdollista siirtää.

Parisuhdetutkimusta tiiviisti

Seksuaalisuudesta kertominen perheessä on sateenkaarinuorelle käännekohta

4.6.
Tutkijaryhmä seurasi sitä, miten ja kenelle LBGQ-sateenkaarinuoret kertoivat lähipiirissään seksuaalisuudestaan. LGBQ tarkoittaa seksuaalisesti lesbo, homoseksuaali, biseksuaali tai queer-suuntautuneita henkilöitä. Usein kokoomaan lisätään myös kirjain T, joka merkitsee transsukupuolisia henkilöitä. Laadulliseen tutkimukseen osallistui 22 nuorta.

Tunnekeskeisen parisuhdekurssin vaikuttava apu

25.5.
Kahdessa uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin tunnekeskeisen parisuhdekurssin vaikuttavuutta. Tunnekeskeinen parisuhdekurssi on tunnekeskeisen pariterapian kurssimuotoinen sovellus.

Yksinkertaisesta kirjoitustehtävästä apua parisuhteelle

14.5.
Psykologian professori Eli Finkel tutkimusryhmänsä kanssa (2013) selvitti lyhyen kirjoitustehtävän vaikutusta parisuhdetyytyväisyyteen.

Kirjoja parisuhteesta, terveydestä ja mielenterveydestä

Johanna Stenberg ja Jan-Henry Stenberg: En se minä ollut – Itsen suojaamisen ja harhauttamisen perusteet. Duodecim 2017.

6.6.
En se minä ollut on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja psyyken hallinta- ja puolustusmekanismeista, jotka arkikielessä tunnetaan sanalla ”defenssi”. Kirjassa käsitellään puolustusmekanismeja kunnianhimoisesti osana laajempaa psykologista viitekehystä.

Itseapukirja joka todella toimii

19.4.
Arto Pietikäiseltä on ilmestynyt kolmas hyväksymis- ja omistautumisterapiamuotoon (HOT) pohjaava kirja, Joustava mieli tukena elämänkriiseissä (2017) Kirja tuo valoa siihen, miten ihmiset voisivat selvitä paremmin elämän vaikeista kriisikohdista.