Ytimekkäitä vastauksia parisuhteen pulmakohtiin

15.11.
En ikinä tiedä, mitä kumppanini todella ajattelee. Milloin kannattaa erota? Voiko aggressiivinen muuttua? Remontti raastaa parisuhdettamme. Mistä tietää, että rakastaa? Puolisoni fantasioi ryhmäseksistä.

Kirja-arvostelu: Läheinen parisuhde

13.11.
Mikään parisuhde ei ole ristiriidaton. Oman parisuhdekäyttäytymisen ja siinä esiintyvien rakentavien tai haitallisten kaavojen äärelle pysähtyminen on hyödyllistä kenelle tahansa. Läheinen parisuhde -kirjasta saa oivalluksia omille sekä kumppanin käyttäytymismalleille parisuhteessa.

Mazzarella, Merete (2017): Elämän tarkoitus. Tammi.

6.11.
Kirjailija ja professori emerita Merete Mazzarellan ahkerana lukijana olen hämmentynyt ”Elämän tarkoitus” – kirjan vakavuudesta. Olen tottunut siihen, että Mazzarella kujeilee aiheillaan ja tönäisee lukijan aina odottamattomiin suuntiin. Olen tottunut Mazzarellalta siihen, että hän paljastaa vakavien aiheiden banaalisuuden. Ellei hän kirjoissaan hienotunteisesti pilkkaa aihettaan, niin sitten ainakin itseään.

Inhimillisyyden äärellä

23.10.
Maaret Kallio on mestari popularisoimaan psykologista tietoa. Hänen uusin kirjansa Inhimillisiä kohtaamisia yhdistää monia eri psykologian tutkimusalueita. Kirjasta löytää monia tällä hetkellä esillä olevia ajatuksia mm. positiivista psykologiasta, mindfulnessista, hyväksymis- ja omistautumisterapiasta sekä tunnekeskeisestä psykoterapiasta.

Kirja-arvostelu: Vaikuttavuuden arviointi pari- ja perheterapiassa

2.10.
Terje Tildenin ja Bruce Wamboldin toimittama teos ”Routine Outcome Monitoring in Couple and Family Therapy” esittelee kiinnostavasti hoidon vaikuttavuuden arviointia pari- ja perheterapiassa. Aihe on tärkeä ja ajankohtainen. Esimerkit ovat norjalaisesta sosiaali- ja terveydenhuollosta. Kirjoittajat esittelevät mittareita ja käytänteitä palautteen keräämiseen asiakkailta.

Suoraa puhetta uskottomuudesta mieheltä miehelle

6.9.
Psykologi ja kokenut yhdysvaltalainen kliinikko Robert Weiss on riippuvuuksien asiantuntija. Hän on kirjoittanut ja puhunut mediassa laajalti mm. digitaalisen viestinnän vaikutuksista ihmissuhteisiin. Hänen uusin kirjansa on Out of The Doghouse – A Step-by – Step Relationship Saving Guide for Men Caught Cheating. Health Communications (2017)

Nukkumattia odotellessa

31.7.
Kun uni ei illasta toiseen ota tullakseen, yö kuluu valveilla kieriskellessä tai edessä on herääminen jo varhain, ovat hyvät neuvot vähitellen kalliit. Ääritapauksessa nukkumaan meno voi alkaa pelottaa ja unettomuudesta muodostuu itseään ruokkiva kehä.

Psykologinen työkalupakki työssä uupuneen tueksi

29.5.
Työssä uupuminen ei ole päättymätön olotila, vaikka siltä uupuneesta joskus saattaa tuntuakin. Keinoja toipumiseen on tarjolla runsaasti niin itsehoidon kuin ammattiavun piirissä. Näin viestii psykologi ja psykoterapeutti Heli Nurmi ja tarjoaa kirjassaan Työuupumuksen itsehoito − Kuinka kierrän karikot itsehoitokeinoja uupumuksen voittamiseen. Hän keskittyy siihen, miten ihminen itse voisi ajatella tai toimia toisin, jotta työuupumus hellittäisi, jaksaminen lisääntyisi ja olo helpottuisi.

Miten välttää onnellisuusansa?

3.5.
Onko elämän tarkoitus tavoitella auvoisaa onnellisuutta, vältellä mieliharmia kaikin tavoin ja kääntää ajatuksiaan, tunteitaan ja mielikuviaan koko ajan mahdollisimman positiiviseen muotoon? Ei, mikäli asiaa kysytään stressinhallinnan asiantuntijalta, lääkäri Russ Harrisilta.

Vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen ylivallasta

28.3.
Tässä on harvinaisen hyvin ja johdonmukaisesti laadittu itsehoito-opas stressiin, uupumukseen ja masennukseen. Psykologi ja psykoterapeutti Arto Pietikäinen soveltaa kirjassaan hyväksymis- ja omistautumisterapian oppeja (HOT).