Yhteenveto 56 000 suomalaisen vastauksista parisuhdetestiin

22.6.
Väestöliiton parisuhdetiimi julkaisi tammikuussa 2017 parisuhteen hyvinvointia kartoittavan testin nettisivuillaan. Testissä oli 12 kysymystä ja jokaisessa kysymyksessä oli kolme vastausvaihtoehtoa. Nyt tuon ”parisuhteen kartoitus” testin on käynyt tekemässä jo 56 000 suomalaista.

Ennaltaehkäise elokuun eropaperit

7.6.
Kesä on tulossa, kiireinen työvuosi alkaa olla lopuillaan. Kaikki arjen sankarit saavat pienen paussin toistuvista rutiineista ja vaatimuksista. Tuleva tauko saa aikaan sen, että pintaan pyrkivät ne inhimilliset tarpeet, toiveet ja odotukset, joita arjessa on ohittanut.

Eropäätös on vaikea ja tuskallinen

22.5.
Parisuhdetietoa on maailma pullollaan, mutta psykologian alan tutkija Sarah Allen kiinnitti huomiota aukkoon tutkimuksessa: Siihen hetkeen, kun ei oikein enää olla parisuhteessa, muttei vielä erottukaan. Miten ihmiset päättävät erostaan? Ja mistä toiset saavat päähänsä olla sittenkin eroamatta? Tutkijat halusivat ymmärtää ”ei kenenkään maata” parisuhdevaikeuksien ja eropäätöksen välillä.

Uskottomuudesta voi päästä yli!

3.4.
Oletko elänyt vuosikymmeniä kaksoiselämää, hairahtanut hetkeksi vai pettänyt puolisoasi työkaverin kanssa niin huolellisesti, että et koskaan tule jäämään kiinni? Vai oletko flirttaillut netissä ihan viattomasti, mutta se muuttuikin intiimiksi suhteeksi, josta et ole kyennyt perääntymään? Mikä tahansa on tyylilajisi, ellei puolisosi tiedä siitä eikä hyväksyisi sitä, olet pettänyt häntä.

Ei ole vaikeampaa saavutettavaa kuin tavallinen elämä

20.2.
On suuri ilo kohdata terapiasohvalla nuoria pareja ja kuunnella heidän haaveitaan tulevaisuudesta. Todella moni nuori puoliso huokaa: ”Haluaisin tavallisen elämän!” Minusta suurempaa saavutusta ei olekaan.

Kiitos, kun olet siinä!

2.2.
On hyvin tavallista, että katsahtaessa omaan puolisoon näkee kaikki ne puutteet, joita toisella on. Puoliso voisi olla aikaansaavampi, puheliaampi ja romanttisempi. Arjessa huomio kiinnittyy asioihin, jotka toinen on jättänyt tekemättä, ei niinkään niihin, jotka toinen on tehnyt. Valmiina odottava ruoka jää noteeraamatta, kun keittiö on siivoamatta. Emme huomaa puettua lasta, vaan puuttuvan pipon. Olisikin kiinnostava tietää, mitä tapahtuisi parisuhteelle, jos laittaisi silmilleen kultasankaiset silmälasit, joiden takaa näkyisikin puutteiden sijaan kaikki kiitoksen arvoinen. Ainakin tutkimusten mukaan tämä olisi kannattavaa.

Tahdon tahtoa!

17.1.
Mikä on riittävä määrä seksiä yhdessä, parisuhteessa? Tämä on mahdoton kysymys vastata, mutta asiaa voidaan ja kannattaa tarkastella. Kun halut eivät kohtaa, voi tulla suuria pettymyksiä. Voi myös olla, että luottamus parisuhteen seksiin ja koko parisuhteeseen alkaa heikentyä. Kun toivo paremmasta vähenee, turhautuminen ja ahdistus lisääntyvät. Ajatukset ja halut saattavat kohdistua muualle ja suhteen luottamus ja sen kehittäminen heikkenevät.

Pettäminen jättää jälkeensä trauman

8.12.2016
”Se tuli aivan varoittamatta. Hänellä oli ollut suhde toisen kanssa. Tieto oli kuin isku, joka suisti pohjan kaikelta, mihin olin tottunut luottamaan.”

Naisen väkivalta

24.11.2016
Lautanen lentää seinään. Ovet ryskyvät ja huuto raikaa. ”Mä oon vaan niin temperamenttinen”, hän sanoo. ”Kaikki meijän suvun naiset on aina ollu tosi temperamenttisia. Ollaan semmosta tulisieluista sukua. Meillä on ollu ihan tavallista että huudetaan asiat ja sanotaan suoraan. Ei siinä oo mitään ihmeellistä.”

Hiljainen rakkaus

11.11.2016
Ovi käy. Mies tulee sisään pellolta ja käy tupaan istumaan. Nainen istuu mökissä ompelutöitä tehden. Aika kuluu ja pariskunta istuu etäällä toisistaan, omiin töihinsä uppoutuneina. Taustalla raksuttaa kello, mutta muuten on hiljaista. Hiljaisuuden rikkoo lopulta se, kun toinen kysyy, että pitäisikö keittää kahvit. Kahvimurut kaivetaan kaapin uumenista ja ladotaan rakkaudella koneeseen. Kiintymystä ei sanota ääneen, mutta sitä voi hengittää mökin ilmasta.

Miksi polyamorinen suhde pidetään kaapissa?

27.10.2016
Monet suomalaiset elävät polyamorisissa suhteissa. Se tarkoittaa samanaikaisia suhteita useamman osapuolen kesken. Suhteen polyamorisuus sovitaan yhteisymmärryksessä kumppaneiden kanssa, eikä asiaa aina saateta ulkopuolisten tietoon. Polyamoristen suhteiden salaamisesta puhutaan kaapissa olemisena.

Rakkaani, annan sinulle luvan seksiin toisten kanssa!

13.10.2016
Viime aikoina on tullut tietooni kosolti tilanteita, joissa puoliso on antanut rakkaalleen luvan toteuttaa seksuaalisuuttaan suhteen ulkopuolella. Tämän ”lahjan” antamisen voi nähdä kaikkein suurimpana rakkauden osoituksena. ”Rakastan sinua niin paljon, että annan sinun olla vapaa”. Toisaalta sen voi nähdä myös tunteen puutteena. ”Se, että menet intiimisti lähelle toista, ei haittaa minua”.

Narsistin uhri

27.9.2016
Usein narsismista puhuttaessa kuvataan tekijä ja uhri. Asia on kuitenkin mutkikkaampi. Jotta hyväksikäyttäjä voi toimia hyväksikäyttävästi, tarvitaan joku, joka on altis sopeutumaan ja alistumaan toisen tahtoon. Joskus ihmisen tausta, olosuhteet tai psyykkiset tekijät edesauttavat ihmisen valmiutta sopeutujan asemaan.