Kuva: Amy Humphries, Unsplash

Aina ajoittain kuulee legendoja sinkkujen villistä seksielämästä. Todellisuus on kuitenkin tavallisesti aika toisenlainen. FINSEX-kyselyn mukaan vuonna 2015 sinkkuina eläneistä miehistä ja naisista noin joka toisella ei ollut viimeisen vuoden aikana yhtään seksikumppania eikä siten myöskään yhtään yhdyntää. Suunnilleen yhtä monet sinkut kertoivat, että seksikumppanin löytäminen oli heille ainakin melko vaikeaa, miehet kertoivat tästä jonkin verran naisia useammin. Parisuhteissa eläneistä huomattavasti tätä harvemmat olivat pitäneet kumppanin löytymistä näin vaikeana. Kumppanin löytymistä hidasti osaltaan varmasti se, että sinkuilla oli parisuhteissa eläviin verrattuna usein heikompi seksuaalinen itsetunto. He tunsivat itsensä harvemmin seksuaalisesti puoleensavetäviksi.

Sinkuista noin 30 prosentilla oli ollut vuoden aikana yksi seksisuhde ja joka neljännellä niitä oli ollut vähintään kaksi. Noin joka kymmenes sinkku kertoi, että hänellä oli ollut vuoden aikana jopa kaksi samanaikaista seksisuhdetta. Usein näiden taustalla oli aiempi jo päättynyt suhde. Tästä kertoi se, että joka kolmannella sinkulla viimeisin yhdyntäkumppani oli ollut tuolloin vielä hänen vakituinen kumppaninsa tai puolisonsa. Kahdella kolmasosalla miehistä ja joka toisella naisella viimeisin kumppani oli ollut myös sinkku. Toisaalta osa sinkuista oli ollut myös jonkun parisuhteen ainakin lyhytaikaisena kolmantena pyöränä, koska seitsemällä prosentilla viimeisin kumppani oli ollut jonkun toisen puoliso.

”Minulla on ollut treffien ja tapailun lisäksi myös puhtaita seksisuhteita. Toimin niissä vastuullisesti ja pidän aina huolta siitä, että kumpikin osapuoli tietää, mistä on kyse. Siksi minun ei ole tarvinnut katua mitään.” 

Sinkkujen hankaluudet kumppanin löytymisessä eivät johtuneet ainakaan halun puutteesta, sillä varsinkin naissinkuilla oli parisuhteissa eläneisiin naisiin verrattuna selvästi harvemmin oman seksuaalisen halun puutetta. Itsetyydytystä olikin ollut viimeisen viikon aikana miehistä kolmella neljästä ja naisista joka toisella. Vain joka kymmenes mies ja joka viides nainen raportoivat, että heillä ei ollut itsetyydytystä viimeisen vuoden aikana. Lähes joka viidennellä sinkkumiehellä ja joka kymmenennellä sinkkunaisella oli ollut ollut yhdyntä viimeisen viikon aikana. Lisäksi miehistä kolme neljäsosaa ja naisista noin 30 prosenttia oli katsellut nettipornoa.

”Lehdet on tulvillaan toinen toistaan ronskimpia ohjeita villiin kesäseksiin, parisuhteen ylläpitämiseen ja miten selvitä, kun kumppanin kanssa pitääkin viettää normaalia enemmän aikaa lomalla. Missä ovat vinkit, kenen kanssa sitä villiä kesäseksiä pitäisi sinkun harrastaa? Ja nyt en tarkoittanut vinkkejä villiin sooloseksiin. Vaikka eräs laatulehti ohjeistikin hiljattain sinkkuja harrastamaan sooloilua kolmesti viikossa. Pitää limakalvot ja eturauhasen kunnossa.”

Sinkun paljolti oman käden varassa ollut seksuaalinen elämäntilanne oli vaikuttanut siihen, että sekä sinkkumiehet että sinkkunaiset olivat vähemmän tyytyväisiä seksielämäänsä kuin mitä parisuhteissa eläneet. Sinkuista vain joka kymmenes koki seksielämänsä hyvin tyydyttäväksi. Tyytymättömyyttä ei aiheuttanut pelkästään liian harvat kokemukset suhteessa sinkun toiveisiin, vaan usein myös pettymys niiden laatuun. Sinkuista vain joka neljäs oli kokenut viimeisimmän yhdyntänsä hyvin miellyttäväksi, kun taas parisuhteissa eläneistä näin oli tuntenut joka toinen. Vähän yli puolet naisista oli jäänyt vaille orgasmia. Tilapäisissä suhteissa tiedetään harvemmin, mitä kumppani toivoo eikä myöskään muisteta tai rohjeta kertoa kumppanille omista toiveista. Sinkkujen seksielämä on siksi tässäkin suhteessa tavallista haasteellisempaa.

”Joskus mietin, että jos vain saisin tasaisesti hellyyttä, kosketusta ja seksiä, niin en sitä edes välttämättä parisuhdetta tarvitsisi. Ystävät toimii perheenä ja heidän kanssaan voi päivittäin hoitaa muut sosiaaliset tarpeet suulliseen kommunikointiin, keskusteluun, nauruun ja itkuun liittyen. ”