Kohtaamisia: Roosa Rantala
Mitä työtä teet Väestöliitossa?
Työskentelen kehityspolitiikan asiantuntijana Väestöliiton kansainvälisen kehityksen yksikössä. Osallistun sekä vaikuttamis- että ohjelmatyöhön vastaten UNFPA-vaikuttamishankkeesta sekä kehitysyhteistyöhankkeesta, joka keskittyy vammaisten henkilöiden seksuaalioikeuksien edistämiseen. Hanketta toteutetaan Afganistanissa, Nepalissa ja Tadžikistanissa.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Työpäivääni sisältyy usein sekä ohjelmatyötä että vaikuttamistyötä. Vuoden alussa olimme koko tiimi kiireisiä uuden kehitysyhteistyöohjelman (2026–2029) suunnittelun kanssa. Lisäksi hioimme kumppaneidemme kanssa viime vuoden raportteja kuntoon. Käytännössä kirjoitan ja lähetän päivän aikana monia sähköposteja ympäri maailman tai tapaan kumppaneita Teamsissa.
Vaikuttamistyön puolella kiireisinä ovat pitäneet mm. Naisten asemaa käsittelevän toimikunnan (Commission on the Status of Women, CSW) kokouksen seuraaminen sekä valmistautuminen Väestö- ja kehityskysymysten toimikunnan (Commission on Population and Development, CPD) huhtikuiseen kokoukseen. Pääsin myös seuraamaan CPD:n etenemistä paikan päälle New Yorkiin. Käytännössä työhön sisältyy asiakirjojen lukemista ja kommentointia, sähköpostien lähettämistä sekä tapaamisia etänä ja kasvokkain kumppaneiden, järjestökollegojen, päättäjien ja virkahenkilöiden kanssa.
Minkälaisia kohtaamisia sinulla yleensä on työkavereiden kanssa?
Työskentelemme kansainvälisen yksikön kanssa tiiviisti yhdessä ja pidämme etätyöpäiviä harvoin. Tiukimmat ja lähes päivittäiset neuvottelut käydään päättäessä yhteisestä lounaspaikasta!
Usein työhön liittyvät keskustelut jatkuvat myös lounaan ajan. Puhumme paljon kumppaneidemme työstä, siitä, miten tapaamiset päättäjien tai virkahenkilöiden kanssa ovat menneet tai millaisia vaikuttamisviestejä edistämme tulevissa tapaamisissa. Tammikuusta alkaen olemme pohtineet yhdessä USAID-päätöksien seurauksia sekä ylipäätään SRHR-työn rahoitukseen liittyviä asioita.
Entä asiakkaiden kanssa?
Ehkä pysäyttävimmät ja erityisen motivoivat keskustelut käydään yhdessä kumppanijärjestöjemme edustajien kanssa. Heidän työskentelyolosuhteensa ovat usein todella haasteelliset ja siitä huolimatta he ovat hyvin toiveikkaita ja etenevät esteistä huolimatta tavoitteidensa kanssa. On valtavan palkitsevaa kuulla kumppaniemme onnistumisista ja kuinka, ajoittaisista vastoinkäymisistä huolimatta, vammaisten henkilöiden elämä ja oikeuksien toteutuminen konkreettisesti paranee. Kumppanien kohtaamien haasteiden rinnalla omat arkiset huolet näyttäytyvät aika pieniltä.
Minkälainen työpaikka Väestöliitto mielestäsi on?
Väestöliitossa tehdään hyvin monipuolisesti työtä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Vaikka oma työ keskittyy kansainväliseen puoleen, on kiinnostavaa seurata esimerkiksi Väestöliitossa tapahtuvaa tutkimustyötä ja -tuloksia, jotka usein herättävät runsaasti huomiota ja julkista keskustelua. Väestöliitto on merkittävä toimija Suomessa, mutta yhdessä eurooppalaisten ja globaalien kumppaneiden kanssa Väestöliitolla on myös painavaa roolia kansainvälisillä areenoilla.
Miten Väestöliiton tunnuslause ”Koska tarvitsemme toisiamme” näyttäytyy työssäsi?
Itselle tunnuslauseesta välittyy vahva kansainvälisen solidaarisuuden viesti. Asumme kaikki ihmiset samalla maapallolla ja elämämme ovat kietoutuneet yhteen. Sillä on paljon merkitystä, miten ihmisoikeudet toteutuvat toisella puolella maailmaa, myös meidän kannaltamme. Väestöliitto on mukana kansainvälisessä työssä, koska me ihmiset tarvitsemme toisiamme, lähellä ja kaukana.