Näin saavutat hyvän seksuaalisen itsetunnon

17.11.2010

Seksuaalinen itsetunto on pitkälti itsetuntemusta. Jos seksuaalinen itsetuntemuksesi on kovin vähäistä, sinun on vaikea kokea varmuutta seksuaalisuudestasi.

Hyvä seksuaalinen itsetunto on mielen lisäksi myös kehollista ja sukupuolista itsetuntoa. Ne liittyvät hyvin voimakkaasti seksuaalisuuteen. Sinun onkin tärkeä miettiä, kuinka voimakkaita ja ankaria käsityksiä omaat omasta sukupuolestasi: pitääkö kunnon nainen miehen aina tyytyväisenä, haluaako kunnon mies aina seksiä? Itsetunnon kannalta olennaista on, miten itse koet istuvasi omiin ihanteisiisi. Oletko niiden armoilla, jäänyt kiinni mielikuviisi tai ankariin odotuksiisi?

Asiallinen tieto vahvistaa
Seksuaalinen itsetunto syntyy asiallisesta seksuaalisuutta, seksiä ja omaa itseäsi koskevasta tiedosta. Aiemmin ongelmana oli, että seksuaalisuudesta ei ollut asiallista tietoa saatavilla, eikä aiheesta juurikaan sopinut puhua.

Onneksi voit korjata väärää, puutteellista tietoa. Jos esimerkiksi ajattelet, että kaikki muut Suomessa harrastavat seksiä kolme kertaa viikossa, mutta me emme, seksuaalinen itsetuntosi joutuu turhan vertailemisen vuoksi koville. Asiallisella tiedolla normalisoit omia kokemuksiasi ja ajatuksiasi seksuaalisuudesta, mikä tukee myös itsetuntoasi. Lukemalla saat tietoa itsestäsi, haluistasi ja rajoistasi. Ärsyynny, innostu, ole eri mieltä lukemastasi, ja kuulostele samalla, mitä itsessäsi tapahtuu. 

Erityisen haavoittuvana, intiiminä osana ihmisessä seksuaalinen itsetunto tarvitsee lapsuudessa hellää ja sensitiivistä kasvattamista ja lähestymistä. Monesti vanhemman tuki seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin kasvuun jää puutteelliseksi. Vanhemmat eivät käsittele lapsen tai nuoren kanssa seksuaalisuutta mitenkään tai seksuaalisuus liitetään yksin seksiin eikä siitä voida puhua.

Lapsella ja nuorella olisi oltava mahdollisuus etsiä itseään ja saada tilaa kasvaa omanlaisekseen. Usein luodaan sukupuoli- ja seksuaaliodotuksia, jotka typistävät juuri oman ainutlaatuisen itsensä löytämistä – myös seksuaalisesti. Jos sinulla ei ole ollut tilaa etsiä itseäsi lapsena ja nuorena, joudut aikuisena pohtimaan ja etsimään entistä lujemmin omannäköistäsi seksuaalisuutta sekä sukupuolesi kokemusta.

Uusi mahdollisuus
Aikuisuudessa sinulla on uusi mahdollisuus löytää itsesi seksuaalisesti. Ahdistavat ja itsellesi sopimattomat odotukset sekä roolit on tärkeää tunnistaa. Näin voit alkaa hakea ja toteuttaa omannäköistä seksuaalisuuttasi. Vastaanotolla voin kohdata ihmisen, joka murtautuu ulos puristavasta roolistaan olemaan oma itsensä. Se on pelottavaa, haastavaa, mutta ajan myötä hyvin vapauttavaa. Tästä syntyy oikeus ja mahdollisuus alkaa elää oman näköistään elämää.

Seksuaalisen itsetunnon rakentumisessa kehollinen itsetunto on merkittävää. On tärkeää, että lapsena sinua on kosketettu paljon ja kehoasi arvostettu ja kohdeltu hyvin. Opetettu, että keholliset tarpeet, läheisyyden ja sylinkaipuu ovat sallittuja. Liian harvoin suomalaisessa kulttuurissa kuitenkaan pidetään toista lähellä ja halaillaan. Aikuisilla monesti ainoa kehollinen läheisyys on seksi. On olennaista osata olla lähellä monin tavoin – ei ainoastaan eroottisesti. Aikuisena sinun on kohdeltava kehoasi hyvin ja kuunneltava sen tarpeita. Voit pyytää syliä ja rapsutusta, voit silittää ja harjata kumppanisi tukkaa. Olla kosketuksissa.

Loukkaaminen estää kasvun
Lapsen seksuaalisen kasvun esteitä ovat erilaiset seksuaaliset loukkaukset. Hänen kehittyvää kehoaan pilkataan, kiinnostusta seksuaalisuutta kohtaan syyllistetään, häntä moititaan, kielletään tutkimasta. Poikia voidaan homotella tai neiditellä tai nuorten naisten haluja ja sukupuolen ilmaisemista moititaan sopimattomiksi tai liian kevyiksi. Usein taustalla on aikuisen oma häpeä, jonka hän näin heittää osaamattomuuttaan lapsen kannettavaksi.

Seksuaalisen itsetunnon haastepaikkoja ovat erilaiset sairaudet, hormonimyrskyt murrosiässä, vaihdevuosissa, synnytyksen jälkeen ja imetysaika. Niissä kaikissa keho kokee voimakkaita muutoksia, jotka vaikuttavat seksuaaliseen itsetuntoon. Joskus joudutkin rakentamaan sen uudestaan.

Seksuaalista itsetuntoa voit vahvistaa lisäämällä itsetuntemustasi. Voit tutkiskella, mistä tietyt ajatukset ovat sinulle tulleet. Haluatko edelleen ruokkia niitä, vai jättää taaksesi pikkuhiljaa? Peli ei ole menetetty, vaikka löytäisitkin puutteita. Seksuaalista itsetuntoa sekä itsetuntemusta voit työstää läpi elämän, ja lisätä näin omaa seksuaalista hyvinvointiasi.

Mitä etua on hyvästä seksuaalisesta itsetunnosta?
Kun sinulla on hyvä seksuaalinen itsetunto, sinulla on rohkeutta etsiä ja tutkia itseäsi. Uskallat olla leikillinen ja avoin. Seksuaalinen itsetunto tarkoittaa vapautta: olla omanlaisensa omine toiveineen ja haavoineen. Tiedät omat heikot kohtasi ja uskaltaudut turvautumaan toiseen, omaan kumppaniisi. Juuri tarvitsevuuden kautta voit löytää myös leikin ja ilon. Seksuaalinen itsetunto ei ole kovuutta ja murskaavaa voimaa omasta ylivoimaisuudesta. Se on joustava käsitys itsestä, joka suostuu muuttumaan ja kasvamaan elämänmatkalla. Sen myötä rohkenet kunnioittaa myös toista, jättämättä jalkoihisi itseäsi, sen enempää kuin kumppaniasikaan.

Kun seksuaalisuutesi on häpeää, ahdistusta ja velvollisuutta, eikä voimaa ja iloa, suuntaa ammattiauttajan vastaanotolle. Mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin, sillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa omaan seksuaaliseen hyvinvointiinsa.

Teksti Ritva Åberg, asiantuntijana erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Maaret Kallio, Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikka

Kirjallisuutta:

Maaret Kallio, Taru Jussila: Syvyyttä seksiin – Kohti elävämpää seksuaalisuutta. Minerva Kustannus, 2010.