Yhteisöllinen työhuone toi Uusimaa-palkinnon Lapinjärvelle

13.5.2016

Uudenmaan liitto
Tiedote 13.5.2016
 

Yhteisöllinen työhuone toi Uusimaa-palkinnon Lapinjärvelle

Lapinjärven Kulttuuriyhdistys LaKu ry pokkasi perjantaina 13. toukokuuta Uusimaa-palkinnon 2016 ansioistaan työn ja perhe-elämän yhteen sovittamisessa. Yhdistys pyörittää talkoovoimin avointa työhuonetta, jossa erityisesti yrittäjät voivat työskennellä maksutta ja yhteistyötä tehden. Päiväkoti sijaitsee kätevästi samassa pihapiirissä, mikä helpottaa lapsiperheen arjen pyöritystä. Myös koulut ja päivittäispalvelut ovat lähellä.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Outi Mäkelä ja Väestöliiton hankepäällikkö Lassi Köppä luovuttivat palkinnon kulttuuriyhdistykselle Hyvinkään Villatehtaalla pidetyssä Uusima-viikon päätöstapahtumassa. Uudenmaan liitto antoi lisäksi työhuoneen toiminnan kehittämiseen 2 000 euroa. Palkinnon ottivat vastaan yhdistyksen hallituksen jäsen Mari Savio ja työhuoneen perustaja Heidi Norra.

– Työn ja perheen yhdistäminen on etenkin Uudenmaan kehyskunnissa työmatkojen takia haasteellista, eikä työn tekeminen kotona tilojen puolesta aina onnistu. Lapinjärven malli voisi olla ratkaisu lukuisten ihmisten arjen haasteisiin muuallakin Uudellamaalla, Mäkelä sanoi.

– Tämä on myös loistava esimerkki siitä, että uudet käytännöt voivat olla käsiemme ulottuvilla. Muutoksiin ei välttämättä tarvita monimutkaisia järjestelyjä. Lapinjärven kunta on lähtenyt hienosti mukaan ja tarjonnut käyttöön tilan, loppu on kyläläisten ansiota. Voin vain ihailla miten olette onnistuneet yhdistämään pienen kylän voimavarat ja synnyttämään pippurisen selviytyjäkylän, Mäkelä kiitteli.

Monitoimitila keskellä kylää

Koko Kylän Työhuoneeksi nimetyssä tilassa on inspiroiva ilmapiiri ja kontakteja on tarjolla vaivattomasti. Kun töitä tehdään yhdessä, saadaan voimavarat tehokkaasti käyttöön. Työhuoneen sijainti on myös keskeinen, aivan Lapinjärven kirkonkylän ytimessä, kirjaston yhteydessä.

– Meillä kaikki on lähellä, mikä tuo arkeen turvallisuuden tuntua. Työhuoneelta ehtii vaikka kesken työpäivän tervehtimään lapsiaan päiväkotiin tai piipahtamaan ruokaostoksilla, Savio sanoi. Hän paljasti myös, että työhuoneesta on kehkeytynyt varsinainen yhteistyöprojektien hautomo.

Kylän yhteinen tila on paitsi työhuone, myös kerhohuone, joka kokoaa kaikenikäiset harrastamaan ja oppimaan. Innostavia kursseja, kerhoja ja erilaisia kokoontumisia on tarjolla lähes viikoittain. Kyläläiset ovat oppineet bongaamaan kiinnostavat tapahtumat työhuoneen facebook-sivulta.

– Suuren suosion ovat saaneet esimerkiksi kuukausittain pidetyt kulttuuri-illat, joissa ulkomailta muuttaneet kyläläiset ovat tutustuttaneet naapureitaan eri maiden kulttuureihin ja tapoihin, Savio kertoi.

Uusmaalaiset saivat ehdottaa palkittavaa

Uusimaa-palkinnon saajaksi etsittiin tänä vuonna yhteisöä, joka on ottanut käyttöönsä hyväksi havaitun, innovatiivisesti työtä ja perhettä yhdistävän käytännön. Kuka tahansa sai tehdä Uudenmaan liitolle ehdotuksia palkittavasta. Väestöliitto oli tänä vuonna mukana karsimassa ehdotusten kärkikaartia. Lopullisen valinnan teki Uudenmaan maakuntahallitus.

Tunnustus on myönnetty vuodesta 1982 alkaen. Palkinnon edellytyksenä on, että sen saaja on vahvistanut esimerkillään tai saavutuksillaan uusmaalaisten hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Uusimaa-viikkoa on vietetty 9.–13. toukokuuta teemalla Uusi työ.


Valokuvaajamme kuvia median käyttöön: http://uudenmaanliitto.kuvat.fi/kuvat/Seminaarit+ja+tapahtumat+2016/Uusimaa-viikko+2016/


Lisätietoja:

- LaKu:n hallituksen jäsen, työhuoneen toiminnan koordinoija, Mari Savio, puh. 045 1216 172                                                                                                            

- Kulttuurin erityisasiantuntija Tarja Haili, Uudenmaan liitto, puh. 040 774 1718

- Koko Kylän Työhuone facebookissa: 
https://www.facebook.com/Koko-Kylän-Työhuone-1662917037257056/?fref=ts


Uusimaa-viikon verkkosivut: www.uusimaaviikko.fi, viikon fb-sivu: www.facebook.com/uusimaaviikko, tunnelmia: #uusimaaviikko

 
 
 

Yhteisöllinen työhuone toi Uusimaa-palkinnon Lapinjärvelle