Get Flash to see this player.


Mikä on bonusvaari?

Minusta tuli bonusvaari pari vuotta sitten, kun tapasin nykyisen avovaimoni. Minun omilla lapsillani ei ole vielä lapsia, mutta avovaimollani on pojantytär.

Sain siis samassa paketissa vaimon ja lapsenlapsen. Nella-tyttönen sai elämäänsä bonusvaarin. Eikö olekin hauskaa?


 


1. Anna lapsenlapselle tykätty lahja

Mitäpä mahtaisi lapsenlapsesi tuumata, jos hän saisi tuhansia euroja rahaa syntymäpäivälahjaksi puhaltaessaan kakkunsa päältä sammuksiin kaksikymmentä kynttilää? Rikkaiden elvistelyä, saatat tuomita. Vai onko sittenkään, kun asiaa pohtii tarkemmin?                                     

Korkoa korolle - ilmiö on vekkuli asia. Rahaa säästettäessä toisena vuonna tuottoa kertyy sekä säästetylle rahalle että ensimmäisenä vuotena kertyneelle tuotolle. Kolmantena vuonna tuotto lasketaan säästetyn rahan lisäksi kahden edellisen vuoden tuotoille jne. Näin tuotto kasvaa joka vuosi edellyttäen että säästettyyn pääomaan ja kertyneisiin tuottoihin ei kosketa.

Jos säästät sata euroa kuukaudessa ja saat keskimäärin viiden ja puolen prosentin tuoton vuosittain, on kymmenen vuoden kuluttua potissa liki 16 000 euroa. Kahdenkymmenen vuoden kuluttua summa on jo 43 000 euroa. Kolmekymmentä vuotta kun jaksaa säästää, koossa on liki 90 000 euroa. Sata euroa kuukaudessa on pätevä summa, sillä lahjaveroa ei tarvitse maksaa, kun rahaa annetaan lahjaksi enintään 111 e kuussa tai alle neljä tuhatta euroa kolmen vuoden välein. Tämä on tilanne vuonna 2016 ja vuonna 2017 verottoman lahjan raja noussee viiteen tuhanteen euroon.

Kun lahjoitus tehdään lapsen tilin kautta, lahjaveroilmoitustakaan ei tarvitse tehdä. Lahjan antamisen myötä pääset tekemään hyvää perintösuunnittelua. Jos lahjoitat omaisuutta lastenlapsille, välistä pois jäävät yhden sukupolven perintöverot.

Lahjoitetut varat ovat lapsen omaisuutta. Vanhemmat eivät saa nostaa niitä rahapulassaan. Tarvitset heiltä valtakirjan säästämisen aloittamiseen.

Aika on rahaa ja pitkä aika on paljon rahaa, sanoo bonusvaari!


 

 

2. Bonusvaari säästää eläkepäiviä varten

Meillä on Suomessa kohtalaisen hyvä eläketurva. Bonusvaarin mielestä jokaisen pitää säästää rahaa omaa elämäänsä varten, hyvän päivän varalle. Ei ole väliä onko nuori tai vanha, opiskelija tai eläkeläinen. Bonusvaarikin säästää eläkepäiviään varten, vaikka on vielä nuori. Pääsen laillisesti K50-discoon vasta ensi toukokuussa. Bonusvaarin vaimokin aloitti säästämisen pari vuotta sitten bonusvaarin lempeän ohjauksen seurauksena eikä hän ole katunut. Nyt on jo sievoinen potti sivussa odottamassa hyvää käyttöä.

Suomalaisten ennustettu elinaika pitenee koko ajan. Moni eläkeläinen elää vireää elämää, jota sävyttävät lukuisat harrastukset. Usein niihin tarvitaan rahaa. Terveyden horjuminen on helpompi kohdata jos tietää, että hoitoon pääsee nopeasti esimerkiksi yksityiseen sairaalaan, jos hoitojono julkiselle puolelle on piinaavan pitkä.

Suomessa julkinen terveydenhuolto on erittäin tasokasta. Sen bonusvaarikin koki vuosi sitten, kun molempiin lonkkiin vaihdettiin keinonivelet, vieläpä samassa leikkauksessa. Ei olisi voinut paremmin mennä. Nyt jalka nousee.

Etenkin naisten pitää säästää itse omaa eläkeaikaansa varten. Naisten eläke on, valitettavasti, miesten eläkettä pienempi johtuen pienempipalkkaisista ammateista ja esimerkiksi vanhempainvapaista. Harmillisen usein pankeista kerrotaan, että pariskunnasta vain mies säästää itselleen. Se ei riitä, molempien pitää ryhtyä.

Pienellä summalla voit aloittaa säästämisen. Muutama kymppi kuukaudessa antaa hyvät säästöt, jos aika on pitkä ja säästäjä rohkenee ottaa riskiä esimerkiksi osakerahastoista. Satanen kuukaudessa kymmenen vuoden ajan kuuden prosentin vuotuisella tuotolla antaa 16 000 euron potin.

Jos säästäminen yhtään kiinnostaa, älä arkaile ottaa yhteyttä omaan pankkiisi ja käydä siellä juttelemassa. Siellä kyllä neuvotaan ja etsitään sopiva ratkaisu. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.


 

 

3. Bonusvaari ottaa matkavakuutuksen

Matkavakuutus on tärkeä juttu, kun lähdetään ulkomaille reissuun. Liian moni ajattelee, että valtiohan ne vahingot korvaa, jos ulkomailla jotakin sattuu. Ei muuten korvaa.

Kukaan ei tietenkään vahinkoja toivo, mutta asia pitää huolehtia kuntoon ennen matkaa.

Etenkin Euroopan ulkopuolelle suunnatessa kattava vakuutusturva voi säästää monelta harmilta. On kuulkaa julmetun kallista tulla kotiin erikoislennolla, jos äkisti sairastunut matkailija ei voi aiottua paluulentoa käyttää. Matkavakuutus korvaa esimerkiksi sinun ylimääräiset matkakulusi, jos matkalla mukana ollut ja ikävällä tavalla sairastunut lapsi ei pääse matkalipun mukaiselle paluulennolle ja jäät hänen turvakseen odottelemaan lentokuntoa.

Yleensä isovanhemman mukana matkustavat lapsenlapset kuuluvat hänen matkavakuutukseensa. Lapset kasvavat nopeasti ja tämä kannattaa hoksata myös matkavakuutuksessa. Nimittäin isovanhemman vakuutuksessa saattaa lapsen ikäraja olla esimerkiksi 15 - vuotta, joten tätä vanhemmat lapset tarvitsevat oman vakuutuksen. Ennen matkaa kannattaa siis tarkastaa, että isovanhemman oma matkavakuutus on kunnossa ja että se kattaa myös lapsenlapsen. Tässä ei kannata pihistellä, muutaman kympin säästöstä voi paisua iso rahareikä.

Matkavakuutuksen voi tehdä joko yhdelle matkalle kerrallaan tai jatkuvasti voimassa olevaksi, jolloin se uusitaan kerran vuodessa. Tällöin vakuutus koskee kaikkia vuoden aikana tehtäviä vapaa-ajan matkoja.

Vakuutuksen ohella matkalle kannattaa ottaa molempien huoltajien allekirjoittama lupalappu ja mielellään myös passikopiot. Näin voit todistaa, että olet oikealla ja hyvällä asialla liikkeellä, kun sinulla on lapsi mukanasi.

Oliko sekavaa? No niinhän ne vakuutusasiat aina vähän taitavat olla. Parhaiten asia selviää, kun kysyt omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Hyvää matkaa! 
 


 

 

4. Älä ole rahauskoton

Raha ja sen puute aiheuttavat merkittävän osan perheriidoista. Kukapa ei haluaisi riidellä vähemmän? Rahasta pitää puhua. Taloutta voi suunnitella ja siten rahariitoja välttää, mutta se ei onnistu ilman puhetta. Tylsäähän se voi olla ja aluksi pelottavaakin, mutta raha-asioista sopiminen ja sopimuksissa pysyminen yhdistää perhettä ja kun lapset otetaan mukaan heitä koskevissa asioissa, se opettaa myös heille rahankäyttöä.

Jokaisen pitää uhrata aikaa oman taloutensa suunnitteluun. Tuloista ja menoista on hyvä pitää kirjaa. Pankkien tarjoamat mobiilisovellukset auttavat. Esimerkiksi PIVO kertoo tuloista ja menoista ilman pankkien nettipankeissa vaatimia tunnuslukuja. Tämän lisäksi jokaisen shoppailijan kannattaa pohtia, miksi ostaminen tuo hyvää mieltä. Mistä se kertoo?

Monet perheen menoista ovat ennakoitavissa. Kesälomamatkaa varten voi säästää etukäteen eikä joulu koskaan tule yllättäen. Yllättäviä asioita tapahtuu, mutta niihin on hyvä varautua etukäteen pitämällä jemmarahaa pankkitilillä. Erillinen säästötili voi olla hyvä ratkaisu, jos tilillä olevat numerot vokottelevat heräteostoksille.

Jos vanhempien rahankäyttötavat eroavat kovasti toisistaan ja aiheuttaa kinaa, on siitä pahimman kiukun laannuttua hyvä puhua avoimesti. Heräteostoja harrastavan pitää ymmärtää suunnittelun tärkeys ja kaikesta niuhottavan on uskallettava elää. Rahauskottomuus on ikävä asia. Erityisesti uusperheen kannattaa huomata räjähdysherkkä tilanne, jos vanhempien tulot eivät ole tasaiset eikä rahankäyttö ole tasapuolista. Se lisää muutenkin kiemuraisten ihmissuhteitten rytinää. Lapset kärsivät, jos peli ei ole reilua.

Jos lapsilla on hyvin erihintaiset harrastukset, kannattaa siitä keskustella avoimesti. Ensin keskustelevat vanhemmat keskenään asiasta sopien ja sitten lapset otetaan mukaan pöydän ääreen. Vanhempien vastuulla on huomata epäoikeudenmukaisuus ja tasata sitä jollain tavalla. Kyse ei välttämättä aina ole rahasta, vaan joku lapsista voi kokea, ettei hän ole tärkeä.

Isovanhemmat voivat kannustaa lapsiaan puhumaan raha-asioista, vaikka häpeä tulisi hyökynä vastaan. Heidän ei pidä puuttua lasten rahankäyttöön sinänsä. Sitä ei kannata arvostella, vaan ohjata perheitä kestävään suunnitteluun. 


 

 

5. Syntyvän lapsen vakuutus

Bonusvaari muistaa vielä omien lasten odottamiseen liittyvän jännityksen. Äidin vatsan pyöristymistä oli ihanaa seurata. Suurin toive liittyi lapsen terveyteen. Onneksi jokaisella kolmella kerralla saimme todeta: Isänsä näköinen, mutta onneksi on terve.

Jokaiselle syntyvälle lapsellemme olimme ottaneet syntyvän lapsen vakuutuksen. Kun bonusvaari saa lisää lapsenlapsia, hän ottaa ihmistaimelle samanlaisen.                                

Syntyvän lapsen vakuutuksen perusideana on kattaa vanhemmille koituvia kuluja tilanteessa, jossa vastasyntyneellä on todettu vakava synnynnäinen sairaus tai vamma tai lapsi syntyy keskosena, ja joutuu tämän takia viettämään ensimmäiset elinviikkonsa sairaalassa.

Suomi lienee maailman paras maa odottaa lasta. Silti ikäviä yllätyksiä sattuu ja perheen elämä menee pahasti sekaisin, jos lapsi syntyy vakavasti sairaana tai vammaisena.  Jos lapsella olisi syntyessään vaikkapa sydänvika, ei vakuutuksen ottajan tarvitse miettiä hoitojen kustannuksia.

Syntyvän lapsen vakuutus, kuten muutkin vakuutukset, antavat mielenrauhaa. Kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä vakuutuksissa saattaa olla aikarajoja, joiden jälkeen vakuutusta ei enää saa. Raha ei ole tärkein asia elämässä, mutta vakuutukset rauhoittavat mieltä.


 

 

6. Bonusvaari puhuu lapsille rahasta

Rahasta puhuminen on vaikeaa. Me emme ole siihen tottuneet ja monen mielestä raha-asiat ovat tylsiä. Paljon hauskempaa olisi keskustella tosi-TV-tähtien uusista draamankäänteistä. Ilman rahantajua ei ihminen kuitenkaan elämässä pärjää ja sen vuoksi sitä olisi hyvä harjoitella jo lapsena. Isovanhemmat voivat ottaa opettajan roolin ja siitä voikin tulla kiva, yhteinen leikki lastenlasten kanssa.

Tässä muutama bonusvaarin vinkki, miten lapsen kanssa voi leikkiä raha-asioita:

  1. Pelaa pelejä, joissa raha on mukana! Esimerkiksi iki-ihanat Afrikan Tähti ja Monopoli ovat lasten suosikkeja vuosikymmenestä toiseen.

  2. Leiki kauppaleikkejä! Bonusvaari muistaa itse leikkineensä kauppaa oman äitinsä kanssa. Homma meni päälaelleen, sillä bonusvaarin ollessa kauppiaana asiakas oli kuningas, vähän liian kuningas. Asiakas nimittäin sai ostamiensa tavaroiden lisäksi myös rahaa, sillä bonusvaari oli ymmärtänyt vaihtorahojen merkityksen väärin. Äitini opetti, miten kaupassa toimitaan.

  3. Voiko lapsi saada palkkion tekemällä pieniä askareita? Tästä on hyvä sopia lapsen vanhempien kanssa eikä homma saa luisua siihen, että kaikista kotitöistä pitää maksaa erikseen palkkaa.

  4. Miten rahaa säästämällä voi hankkia jotakin näkyvää? Jos lapsi saa viikkorahaa tai pienen palkkion tekemistään pikkutöistä, voi hänelle opettaa säästämisen merkitystä. Kuinka monta kertaa huone pitää siivota, jotta lapsi saa haluamansa legopaketin?

  5. Paljonko on paljon? Lapsen kanssa voi käydä kaupassa tai nettikaupassa ilman, että ostaa jotakin. Hintoja voi vertailla ja pohtia, saako jonkin lasta kiinnostavan asian jostakin muualta halvemmalla. Onko sata euroa paljon vai vähän?

  6. Pankeilla on tarjota myös lapsille mobiilisovelluksia, joiden avulla on helppo opetella ja seurata raha-asioita. Siinä helpottuu niin lasten kuin vanhempienkin elämä, kun lapsi voi itse tarkistaa tilinsä saldon missä ja milloin vain ilman verkkopalvelutunnuksia, automaatilla käyntiä tai vanhempien apua.

     


     

 

 

7. Lapsikin osaa käyttää pankkikorttia

Ei ollut bonusvaarin lapsuudessa pankkikortteja, sillä kortit ja pankkiautomaatit yleistyivät Suomessa 30 vuotta sitten.  Nykyisin lapsikin saa Visa Electron-kortin, jolla voi maksaa ostoksia ja nostaa käteistä rahaa automaateista sekä Suomessa että ulkomailla. Alaikäinen saa kortin, kun molemmat vanhemmat antavat suostumuksensa. Pankeilla on omat rajansa, missä iässä kortin saa.

Visa Electron ei ole luottokortti. Se on ajantasaisesti yhteydessä pankkitiliin eikä sillä voi maksaa, jos tilillä ei ole katetta. Bonusvaari on monta kertaa vastannut lapsensa soittoon tai Votsapp-viestiin, kun tenava on ollut kaupassa eikä tilillä ole ollut rahaa tarvittavaa määrää. Ostos on onnistunut, kun on siirretty kännykän kautta rahaa suitsait. Rahansiirtoa on seurannut lempeä läksy säästämisestä ja ”aina pitää olla tilillä ylimääräistä katetta”-keskustelu.

Lapselle pitää opettaa, miten korttia käytetään turvallisesti. Turvaluku on pidettävä omana tietonaan. Lapselle tulee herkästi kortin saatuaan niin hyvä mieli, että hän esittelee korttia kavereille. Tällöin saattaa joku ulkopuolinen kiinnostua huolettomasta kortinheiluttajasta ja etenkin hänen tunnusluvustaan.

Korttiin kannattaa asettaa kortille euromääräiset rajat käteisnostoille ja verkkomaksamiselle, ettei tule yllätyksiä.

 


 

 

8. Bonusvaari estää lapsen luvattomat nettiostokset

Viisivuotias Nella-tyttö ei vielä tee netissä ostoksia, mutta montaa vuotta siihen ei mene, kunnes hän ymmärtää sen mahdolliseksi. Kuinka vanhempien ja isovanhempien kannattaa varautua, jotta lapset ja lapsenlapset eivät salaa tai vahingossa pääse netissä ostamaan asioita, joihin ei ole vanhempien lupaa? Monet vanhemmat ovat järkyttyneet, kun satojen eurojen yllätyslaskut ovat paukahtaneet maksuun.

Jos tietokone- tai konsolipeliin ostaa pelejä tai lisähärpäkkeitä, saattavat vanhempien luottokortin tiedot tallentua käyttäjätilille. Lapsi voi vahingossa ostaa lisää ominaisuuksia, sillä luottokortin tiedot ovat valmiina. Lisäotosten tekeminen voi olla liian helppoa, jos erillistä salasanaa tai turvalukua ei nettikauppa utele.

Yllätysostosten tekemisen voi tukkia monella tavalla. Esimerkiksi Playstation-peliin voi asettaa katon, jonka verran lapsi voi enintään käyttää euroja kuukaudessa. IPadiin ja muihin Omenan laitteisiin aikuinen voi tehdä lapselle oman käyttäjätilin, joka kysyy vanhempien lupaa, jos lapsi yrittää ostaa jotakin. Lisäksi ostoksiin voi määrätä salasanan.

Tekniset esteet ostoksille on hyvä juttu. Se ei silti poista vanhempien ja isovanhempien roolia lapsen kasvattamisessa myös raha-asioissa.

 


 

 

9. Bonusvaari otti henkivakuutuksen

Noin vuosi sitten bonusvaari muutti asumaan Nella-tytön mummin kanssa. Hassua huomata, että olimme molemmat viisikymppisinä ensiasunnon ostajia. Samalla tuli molemmille iso kasa asuntolainaa. Bonusvaari otti molemmille yhteisen henkivakuutuksen, sillä eihän sitä koskaan tiedä, jos pahin tapahtuisi. Kuinka Minna-mummi pärjäisi, jos bonusvaari lähtisi ennen aikojaan? Henkivakuutuksen avulla toinen voi jäädä niin halutessaan yhteisen kotiin asumaan, sillä vakuutussumma auttaa velkojen lyhentämisessä.

Nuorempia asuntovelkaisia bonusvaari patistaa ottamaan henkivakuutuksen. Se jää helposti hoitamatta, kun on monta tärkeämpää asiaa hoidettavana. Nuorempana ei uskoisi, että omalle tai puolison kohdalle mitään ikävää sattuu, mutta sitten kun sattuu, on myöhäistä jälkiviisastella. Henkivakuutuksen turvin voi leski suunnitella elämää eteenpäin levollisemmin, sillä raha-asiat on turvattu. Bonusvaari antaa isovanhemmille lahjavinkin: antakaa lapsillenne henkivakuutus lahjaksi. Tällöin se tulee ainakin otettua eikä sitten harmita, jos jotakin sattuu. On ihan väärin ajatella, että vakuutuksen ottaminen manaisi vahinkoa tapahtuvaksi.

 

Henkivakuutus on yksinkertainen juttu, sillä se sisältää turvan vakuutetun kuoleman varalta. Ennalta voi määritellä, kuinka ison summan vakuutusyhtiö maksaa edunsaajalle, jos vakuutettu kuolee vakuutuksen voimassa ollessa. Henkivakuutusmaksu määräytyy asetetun korvaussumman perusteella.

 

Henkivakuutuksen saa helposti netistä eikä erillistä terveysselvitystä tarvita. Riittää, kun vasta muutamaan terveydentilaa koskevaan kysymykseen.


 

 

10. Bonusvaari hoitaa pankkiasiat verkossa

Bonusvaari on suvereeni netin ja älypuhelimen käyttäjä. Jos haluaa hoitaa raha-asiansa edullisesti ja nopeasti, pitää käytössä olla verkkopankki ja mobiilipankki. Paljon on kolmenkymmenen vuoden aikana muuttunut, sillä bonusvaari muistaa pankkiautomaattien, laskunmaksuautomaattien ja puhelinmaksamisen päivät.

On tutkittu, että 80-vuotiaista puolet käyttää verkkopankkia. Saattaa olla nuoremmalle väelle yllätys, että iäkkäämpi väki käyttää mielellään tablettia. Kosketusnäyttö on helpompi käyttää kuin tarkkaa kädentaitoa vaativa tietokoneen hiiren käyttö. Myös muistamista on vähemmän, sillä näyttö on yksinkertaisempi ja kuvakkeet ovat selkeitä.

Pankit panostavat kovasti ikäihmisten pankkipalveluihin. Eläkeläisten määrä kasvaa ja he ovat tärkeä asiakasryhmä. Verkko- ja mobiilipankkeja rakennetaan helppokäyttöisiksi, mikä on hyvä uutinen myös nuoremmalle asiakaskunnalle. Sisäänkirjautumista helpotetaan ja kuvakkeita yksinkertaistetaan. Verkkoneuvottelu, jossa asiakas saa jutella oman pankkiasiantuntijansa kanssa vaikkapa kotisohvaltaan, yleistyy huimaa vauhtia. Kamera näyttää naaman ja mikrofoni kantaa äänen.

Bonusvaari kannustaa, että kaikki mummot ja vaarit opettelevat verkkopankin käytön. Ostakaa itsellenne lahjaksi tabletti ja opetelkaa sen käyttö. Olkaa ennakkoluulottomia. Se ei mene rikki. Sormi vaan reippaasti ruutuun. Vehkeestä on hyötyä kaikille ja voitte yllättää lapsenne ja lapsenlapsenne olemalla mukana maailman muutoksessa. Toisaalta jälkikasvu varmaan mielellään opastaa mummia ja vaaria laitteiden käyttöön.

Tabletista on hyötyä, iloa ja se on ehtymätön uteliaisuuden lähde. Moni alkuun arasteleva ikäihminen on löytänyt elämäänsä uutta virtaa somesta, kun Facebookit ja Twitterit on asennettu tabletille. Nykyisin kaukana olevien sukulaisten elämää voi seurata ihan eri tavalla kuin pari vuosikymmentä sitten.

Some on tärkeä juttu etenkin liikuntarajoitteisille. Maailma tulee tykö, jos itse ei voi enää lähteä maailmalle.