Isovanhemmuuteen liittyvät toiminnot

Maassamme on yli miljoona monen ikäistä, näköistä ja henkistä isovanhempaa. Jokaisella isovanhemmalla on oma tarinansa. Isovanhemmuus on vaihtelevasti makeaa ja hapanta elämän jälkiruokaa, johon kuuluu niin iloa kuin surua, kuten elämään itseensäkin.

 

Moni tulee isovanhemmaksi entistä vanhempana, mutta silti varsin hyväkuntoisena. Isovanhemmalla ja lapsenlapsella onkin usein mahdollisuus lukuisiin yhteisiin vuosiin. Isovanhemman on hyvä säilyttää avoin ja uteliaan virkeä mieli lapsenlapsen kanssa. Elämä on muuttunut valtavasti niistä ajoista, kun omat lapset olivat pieniä – saatikka niistä vuosista, kun isovanhempi oli itse taapero. Samalla isovanhempi voi pohtia itse myös sitä, mikä on hänen oma antinsa lapsenlapselleen.

Isovanhemmuus haastaa suhteen välisukupolveen

Isovanhemmuus muuttaa myös suhdetta omaan aikuiseen lapseen, ja tätäkin suhdetta on hyvä pohtia.

  • Miten suhtaudun oman lapseni tapaan toimia vanhempana?
  • Haluanko puuttua tai neuvoa liikaa?
  • Pystynkö arvostamaan ja kunnioittamaan hänen vanhemmuuttaan tai hyväksymään hänen erilaiset tapansa kasvattaa lapsiaan?
  • Pystynkö luomaan kahden tasavertaisen aikuisen suhteen välillemme?

Sukupolvien sopu -toimintamme tarjoaa käytännönläheistä tietoa ja tukea, jakaa isovanhempien kokemuksia sekä tarjoaa vertaistukea kasvokkain, puhelimitse ja verkossa. Toimintamme taustalla on sukupolviketjuihin liittyvää tutkimustietoa sekä vankkaa käytännön työn kokemusta. Autamme isovanhempia vahvistamaan itsetuntemustaan, kannustamme sovittelevaan toimintaan sukupolvien välisissä suhteissa sekä parannamme isovanhempien henkistä hyvinvointia ja jaksamista. Teemme myös yhteistyötä muun muassa Senioriverkon, Suomen Punaisen Ristin, Nuorten Ystävät ry:n, seurakuntien ja eri kirjastojen kanssa.

Asiantuntijanamme työskentelee Minna Oulasmaa, joka on koulutukseltaan parisuhde- ja seksuaaliterapeutti, työnohjaaja ja terveydenhoitaja. Minnan yhteystiedot löytyvät täältä.

TULOSSA TAMMIKUUSSA 2022 Sukupolvien sopu ja Kainuun Opisto/Senioriopisto järjestävät yhdessä viiden tapaamiskerran keskustelevan verkkoryhmän (etäryhmän) ”Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa”. Ryhmä kootaan ensin Kainuun alueen isovanhemmista ja jos paikkaoja jää vapaaksi, myös muualta suomesta voi osallistua tähän Teamsin kautta pidettävään vertaistuelliseen keskusteluryhmään. Kainuun Opisto tarjoaa digituen osallistujille paikan päällä opiston tiloissa.
Paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä ja osallistujan tulisi voida osallistua jokaiselle tapaamiskerralle. Ryhmä on osallistujalle maksuton.
Ryhmä alkaa to 13.1.2022 ja tapaamiset ovat viitenä peräkkäisenä torstaina aina klo 15.30-17. Kysy lisää ryhmästä ja ilmoittaudu mukaan isovanhemmuus@vaestoliitto.fi

Hei! Työskenteletkö esimerkiksi järjestössä, kirjastossa, neuvolassa tai vaikkapa seurakunnassa -ja sukupolvisuhteet kiinnostavat edustamasi tahon asiakaskuntaa? Haluatteko järjestää ”Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa” -nimisen luento- ja keskustelutapahtuman yhteistyössä syksyllä 2021 – keväällä 2022 koronarajoitukset huomioiden? Väestöliiton toimintamuoto Sukupolvien sopu -tarjoaa maksuttoman luento-osuuden pienimuotoisiin tilaisuuksiin eri puolella maatamme yhteistyössä alueellisten toimijoiden kanssa. Ota yhteyttä isovanhemmuus@vaestoliitto.fi niin jutellaan enemmän!

Syksyn 2021 luentokalenteri

21.9.2021 klo 15-16.30 Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa -luento Imatran kirjastossa
11.10.2021 klo 17-18 verkkotilaisuus Miten korona vaikutti isovanhempien ja lapsiperheiden suhteisiin? (järjestäjänä Väestöliiton Kannustava vanhemmuus ja Sukupolvien sopu)
14.10.2021 klo 14.30-16 Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa -verkkoluento, järjestäjänä SPR
9.11.2021 klo 13-14.30 Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa -luento Hyvinkään kirjastossa
10.11.2021 klo 13.45-14.30 ”Parisuhteelle ei ole parasta ennen päiväystä”-verkkoluento (Kataja ry järjestää, luento kuuluu valtakunnallisten Parisuhdepäivien sisältöön)
17.11.2021 klo 10-14 Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa -luento -ja keskustelutilaisuus Kainuun opistossa (järjestäjä Kainuun opisto)
24.11.2021 klo 17-18.30 Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa -verkkoluento (järjestää Vanhempien Akatemia, Nuorten ystävät)
29.11.2021 klo 14.30-16 Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa -luento Turun pääkirjastossa (järjestäjä Tukenasi ry)

Kysy lisää tilaisuuksista ja niihin ilmoittautumisista minna.oulasmaa@vaestoliitto.fi