Useimmat parit kaipaavat vinkkejä ja neuvoja seksiin erityisesti synnytyksen jälkeen. Esimerkiksi fyysiset ongelmat voivat vaivata synnytyksen jälkeen. Limakalvojen kuivuus on yleinen vaiva, ja siitä johtuva kipu voi aiheuttaa jännitystä. Lääkäriin meneminen kannattaa, kivusta ei tarvitse kärsiä.

– Naisen pitää huolehtia myös lantionpohjan lihaksista, niistä ei koskaan puhuta liikaa. On hyvä seksielämälle, kun ne ovat kunnossa, Tarja Santalahti sanoo.

Vauvan syntymän jälkeen uni päihittää usein seksin. Vauva-lehden keväällä 2008 toteuttamaan kyselyyn vastasi noin 1 200 naista. Heistä lähes 70 prosenttia vastasi, että seksielämä on määrällisesti vähentynyt vauvan syntymän jälkeen.

Lähes 82 prosenttia kertoi kyselyksi väsymyksen syyksi siihen, ettei seksi aina kiinnosta. Lasten läsnäolo häiritsi lähes puolta vastaajista.

– Luonto on kai tarkoittanutkin niin, että seksi vähenee vauvan syntymän jälkeen. Uudessa tilanteessa pari opettelee tuntemaan toista toisella tapaa. Ja aikaa täytyy tietysti jäädä lapsen hoitamiselle, Santalahti sanoo.

Liian pitkäksi aikaa seksiä ei kuitenkaan kannata jättää. Santalahti kertoo, että puolen vuoden seksittömyyden jälkeen eteen nousee kynnys, jonka yli alkaa olla hankala päästä.

– Pari voi keskustella asiasta toistensa lisäksi neuvolassa, lisäksi he voivat hakea apua seksuaalineuvonnasta. Jos taustalla on traumoja, voidaan tarvita myös terapiaa.

Välillä kannattaa antautua hetkelle

 

Synnytyksen jälkeen molempien kannattaa suhtautua avoimesti toisen kutsuun. Parin on hyvä unohtaa välillä äitiys, isyys, silittämättömät pyykit ja hakkaamattomat halot.

– Kannattaa välillä vaan antautua hetkelle. Jos aina miettii, onko kaikki nyt varmasti hyvin ja haluaako nyt varmasti, menettää paljon, Santalahti sanoo.

Aina on kuitenkin oikeus myös kieltäytyä seksistä. Kieltäytyminen on tehtävä kunnioittavasti ja kauniisti, ettei toiselle tule torjuttu olo.

On muistettava, että suhteessa molemmat ovat vastuussa itseilmaisusta, hellyydestä ja eroottisen kipinän säilymisestä sekä avoimuudesta. Riitely ei auta yhtään.

– Avoimuus on tärkeää. Pitää puhua siitä, mikä surettaa tai ei tunnu hyvältä. Asiat pitää jakaa toisen kanssa, niin murheet puolittuvat, Santalahti sanoo.