Nuoriin liittyvät

Nuorten seksuaali- ja ihmissuhdeneuvonta
Väestöliiton Nuorten seksuaali- ja ihmissuhdeneuvonnassa tuetaan 13-28-vuotiaita nuoria ja nuoria aikuisia heidän seksuaalisuuteen liittyvissä pohdinnoissaan sekä seurustelu- ja muissa intiimisuhteissaan. Toimintamuotoina ovat verkkoauttaminen (päivystys- ja ajanvarauschatit, videotapaamiset ja QA-palsta) sekä tiedon tuottaminen erityisesti palveluissa toistuvasti esille nousevista aiheista (muotoina artikkelit, nettitestit, verkkokurssit, nettiluennot). Toiminnan avulla vahvistetaan nuorten ja nuorten aikuisten toimijuutta, jotta he pystyvät tekemään omaa hyvinvointiaan tukevia, informoituja päätöksiä koskien seksuaalisuutta ja intiimejä ihmissuhteita. Vaikutamme nuorten kanssa työskentelevien verkostoissa ja teemme yhteistyötä alan toimijoiden kanssa. Toimintaa rahoittaa STEA kohdennetulla avustuksella.
Kumita
Kumita on yläkouluille suunnattu seksuaaliterveyden edistämiskampanja, joka tukee koulujen ammattilaisia heidän tärkeässä tehtävässään seksuaalikasvattajina. Se pyrkii kumoamaan kondomiin liittyviä myyttejä ja puhumaan kondomista myönteiseen sävyyn, korostaen jokaisen nuoren seksuaalioikeuksia ja oman kehon tärkeyttä.
Kampanja painottaa sitä, että kondomin käyttöä kannattaa harjoitella, vaikka ensimmäiseen seksikertaan toisen kanssa olisi vielä pitkäkin aika. Lisäksi Kumita kannustaa terveydenhoitajia ja terveystiedon opettajia puhumaan nuorille seksistä ja ehkäisystä, sillä asiallisen tiedon saaminen parantaa nuoren kykyä pitää itsestään huolta ja välttää riskeihin joutumista.
Kumita-kampanjan rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Kampanjan taustana ovat WHO:n seksuaalikasvatuksen yhteiseurooppalaiset suositukset, tietämys nuoruusikäisen seksuaalisesta kehityksestä ja nuorten seksuaalioikeudet.
Et ole yksin
Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteistyöstä vuonna 2018 alkanut ja vuodesta 2025 myös muuhun harrastustoimintaan laajentunut toiminta, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää epäasiallista käytöstä, kiusaamista, seksuaalista häirintää ja kaikenlaista väkivaltaa erityisesti lasten ja nuorten harrastustoiminnassa. Autamme epäasiallisen käytöksen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään.
Valtakunnallisen tukipalvelun lisäksi Et ole yksin lisää vanhempien sekä seura-, järjestö- ja lajiliittotoimijoiden osaamista väkivallan ja häirinnän tunnistamisesta, ehkäisystä ja siihen puuttumisesta. Järjestämme seura- ja järjestötoimijoille koulutuksia sekä tuotamme tietoa ja maksuttomia, helposti käyttöön otettavia materiaaleja. Olemme tuottaneet myös kaikille avoimia ja maksuttomia verkkokoulutuksia, joilla voi päivittää ja osoittaa osaamisensa.
Väestöliiton Et ole yksin -palvelun toimintaa rahoittaa Opetus ja Kulttuuriministeriö OKM.
Lue lisää Et ole yksin -toiminnasta
Ota yhteyttä Et ole yksin -palveluun
Poikien Puhelin
Pojille ja nuorille miehille suunnattu Poikien Puhelin on matalan kynnyksen auttava puhelin- ja verkkopalvelu, joka on perustettu vuonna 2007. Yhteydenottajat voivat maksuttomasti ja nimettömästi keskustella asiasta kuin asiasta Väestöliiton miespuolisen ammattilaisen kanssa. Tarvittaessa ohjaamme yhteydenottajan muiden asiantuntijapalveluiden tai paikallisen avun piiriin.
Puhelin- ja chat-päivystyksen ohella kohtaamme kohderyhmäämme discord-alustalla sekä YouTube- ja TikTok – kanavillamme .
Toimintamme päärahoittajana toimii STEA kohdennetulla avustuksella.
Lisätietoja palveluista:
Kehityspäällikkö Antti Lahtinen
antti.lahtinen@vaestoliitto.fi
puh. +358 44 5677 947
Palveluiden asiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät henkilögalleriasta.