Tervetuloa SHARE-aineiston käyttäjäksi! Näillä ohjeilla SHARE-urasi lähtee käyntiin näppärästi.

Näin saat aineiston käyttösi

A. Täytä User Statement kansainvälisen SHARE:n kotisivuilla ja lähetä se osoitteeseen share-rdc@uvt.nl.

B. Kun hakemuksesi on käsitelty, pääset lataamaan aineiston dataportaalissamme. Käsittelyyn menee yleensä muutama arkipäivä.

C. Se on siinä. Nyt olet valmis käyttämään SHARE-aineistoa. Alkuun pääseminen helpottuu kuitenkin huomattavasti allaolevien vinkkien avulla. Erityisesti kannattaa hyödyntää readSHAREa aineiston valmistelussa.

Vinkkejä ja materiaalia aineistoon tutustumiseen

Nämä ohjeet koskevat suurelta osin 7. aallon käyttöönottoa, koska se on ensimmäinen aalto, jossa Suomi on mukana. Mikäli haluat tutustua aiempiin tutkimusaaltoihin, kannattaa tutustua dokumentaatioon SHARE:n omilla sivuilla.

1. Kyselylomakkeet

Englanninkielinen kyselylomake, w7
Suomenkielinen kyselylomake, w7
Yksinkertaistettu suomenkielinen kyselylomake, w7
Drop-off kyselylomake, w7 (vain Suomi)
Muut aallot Data Documentation Toolin kautta (myös hieman käyttäjäystävälisempi)

Suosittelemme käyttämään varsinaisia kyselylomakkeita, mutta kysymyksiin voi tutustua myös yksinkertaistetun lomakkeen avulla. Katso myös kappale 13 julkaisuoppaasta (s.21-26) yleiskuvan luomiseen ja Wave7 Flowcharts reitityksen ymmärtämiseen.

2. readSHARE

Mikäli käytössäsi on Stata, homma lähtee sulavimmin käyntiin readSHARE:lla. Sen avulla saat nopeasti luettua datan Stataan, yhdistettyä moduuleita, imputoitua vastauksia aiemmista aalloista ja kotitalouden toiselta vastaajalta ym. Noudata tässä do-filessä olevia ohjeita niin saat readSHAREn tekemäään raskaat työt puolestasi ja pääset keskittymään itse tutkimukseen.

3. Tutkimusaalloista

Jos aiot tehdä maavertailuja, suosittelemme lataamaan kaikkien tutkimusaaltojen aineistot. Näin saat täydennettyä aiemmissa aalloissa annetut vastaukset kaikille vastaajille.

Nyt julkaistu seitsemäs tutkimusaalto keskittyy vastaajien elinkaariin.  SHARELIFE-haastattelu on toteutettu joillekin vastaajille muissa maissa jo kolmannessa aallossa.

4. Mitkä kysymykset on kysytty keneltäkin vastaajalta?

Vastaajilta kysyttävät kysymykset riippuvat kahdesta asiasta: onko kyseistä henkilöä haastateltu aiemmin  ja kenestä kotitalouden jäsenestä on kyse.

Seitsemännessä aallossa kaikki suomalaiset ovat mukana ensimmäistä kertaa, joten voit varmistua siitä, onko kysymys kysytty suomalaisilta 7. aallossa tarkistamalla tiedostosta Who gets which questions sarakkeen G arvon. Toisin sanoen sarake "Sharelife-plus baseline respondent (who never participated before)"  saa arvon 1 tai 0. Jos jotain suomalaisille esitettyä kysymystä ei ole kysytty vastaajilta tässä aallossa, on se kysytty aikaisemmin, yleensä sillä kerralla, kun vastaaja on osallistunut tutkimukseen ensimmäistä kertaa tai 3. aallon yhteydessä.

Kaikkia kotitaloutta koskevia kysymyksiä ei myöskään kysytä molemmilta kotitalouden jäseniltä, mikäli molemmat puolisot on haastateltu. Lue lisää  julkaisuoppaan kohdasta 9 Type of Respondents (s.12-13).

5. Otanta

SHARE:n otanta Suomessa tehdään ositettuna satunnaisotantana väestörekisteristä. Otannassa käytetään otospisteinä postinumeroalueita. Otos kattaa koko Suomen niin, että kohdeväestöön kuuluvia henkilöitä haastatellaan suhteessa väestön määrään eri maakunnissa ja kaupungistumisasteissa. Jokaisella kohdeväestöön kuuluvalla henkilöllä on mahdollisuus tulla poimituksi otokseen.  SHARE:n otannasta kaikissa maissa voit lukea lisää täältä.

6. Lisätietoa kyselyn rakenteesta ja sisällöstä

Data Documentation Tool, FAQ, julkaisuopas, ja muu dokumentaatio SHARE:n kansainvälisiltä kotisivuilta.

7. Yhteydenotot
Kaikkiin SHARE-aineistoa koskeviin kysymyksiin vastaavat:
SHARE-central, info (at) share-project.org
Miika Mäki

Puuttuuko tältä sivulta jotain tai voisiko ohjeita parantaa? Lähetä palautteesi osoitteeseen miika.maki (at) vaestoliitto.fi

 

Lähteet:
Mateusz Najsztub, 2017. "READSHARE: Stata module to access Survey of Health Ageing and Retirement in Europe (SHARE) data," Statistical Software Components S458405, Boston College Department of Economics.