Lapsilla on oikeus digiturvataitoihin

Älä kuvaa!

Lapset käyttävät tänä päivänä yhä nuorempina ja hyvinkin itsenäisesti erilaisia älylaitteita. Jokaisen lapsen lähellä olevan aikuisen on huolehdittava, että lapsi saa digiturvataito-opetusta ennen älylaitteiden käyttöönottoa. Näin ennaltaehkäistään ikäviä kokemuksia ja suojellaan lapsia myös älylaitteiden todellisessa ympäristössä.

Lapsille puhuminen on avain asia! Aikuisella on vastuu aloittaa puhe. Se, että lapset eivät kerro aikuisille, jos jotain pahaa tai vaarallista tapahtuu verkossa, on suurin ongelma. Mikään apu ei tavoita heitä, jos he vaikenevat ja kärsivät yksin kokemastaan kiusaamisesta tai seksuaalisesta houkuttelusta tai häirinnästä.

Puhu lapsen kanssa ainakin näistä asioista:

  • Lapsia kiinnostaa keho, kehon toiminnot sekä eritteet. Kakka-, pissa- ja pierujutut ovat lapselle tärkeitä ja kehityksen keskiössä. He haluavat näistä puhua (ja aikuisen on osattava niistä puhua). Kaikki kehon osat ovat tärkeitä; ja erityisen tärkeitä ja yksityisiä ovat sukuelimet, pimppi, pippeli ja peppu. Aikuisen tehtävä on antaa näistä lapsille ikätasoista tietoa. Aikuinen avaa puhetta kehojen eroista, osista ja eritteistä, hygieniasta ja ylläpitää avoimuutta.
  • Mikä on yksityisen ja julkisen ero? Missä voi olla alasti? Lapsillakin on oikeus yksityisyyteen! Kenenkään ei tarvitse suostua kuvattavaksi. Erityisesti yksityisiä paikkoja ei kuvata. Niitä ei tarvitse näyttää, eikä toiset saa niihin koskea. Jos joku painostaa tai pyytää tällaisiin kuviin, saa kieltäytyä. Jos näet tai saat medialaitteelle kuvan toisen yksityisestä paikasta, vaikkapa pippelistä, kerro aina aikuiselle. Jos lapset eivät tiedä näitä asioita, heitä on helppo suostutella ”hassuihin” pyllistys ym. kuviin leikin ohella.
  • Älylaite ei koskaan ole ”vain kahden välinen juttelu”, vaan se on joka hetki yhteydessä koko maailmaan! Siihen laitetut kuvat, videot ja kirjoitukset voivat levitä kaikkialle maailmaan. Mitkä laitteet ovat älylaitteita? Kuvien leviämisen havainnointi lapselle erilaisten paikkojen avulla, kuten kodin seinällä oleva kuva verrattuna bussissa olevaan kuvaan. Kuva omasta kädestä tai pikkuvauvasta voi levitä satoina kappaleina heti ympäri maapallon. Kaikilla lapsilla on oikeus ohjaukseen ja tietoon, jotta heidän on turvallista liikkua digiympäristöissä.
  • Kuvissa ei ole pakko olla. Jos joku kuvaa sinua, tai haluaa/vaatii kuvata, voit sanoa ei. Sinun kuvasi on sinun. Niitä ei kenenkään ole pakko saada. Jos joku kuvaa salaa tai on ottanut nakukuvia sinusta, kerro aikuiselle.
  • Älylaitteilla pätee samat säännöt kuin kasvokkain. Samat turvataidot toimivat myös laitteilla. Sano ei, lähde pois, kerro turvalliselle aikuiselle. Miten voin poistua laitteelta tai panna sen kiinni? Kaikki asiat eivät ole ok älylaitteilla! On tavallista pelästyä tai pelätä joskus jotain kuvaa tai videota tai ilkeää puhetta. Se ei ole sinun syysi. Aikuiset osaavat neuvoa ja auttaa! Voit puhua aikuisille myös tunteista, joita voi digimaailmassa herätä.
  • Tunteet tuntuvat voimakkaina digilaitteilla. Jaa tunteitasi. Voi olla noloutta, hämmennystä, pelkoa, iloa, hauskaa ja muuta. Voi tulla paha mieli jostain tai tosi syyllinen olo, jos ajattelee itse tehneensä jotain väärää. Kaikki tunteet saa kertoa aikuisille, he tietävät tämän ja auttavat.