Tutkimushankkeet

Suurennuslasilla katsotaan tilastoja.

NetResilience

Sosiaaliset verkostot, syntyvyys ja hyvinvointi ikääntyvässä väestössä: Väestön kriisinsietokyvyn tukeminen Suomessa (NetResilience) -hankeeessa tarkastellaan, miten muuttuvat sosiaaliset verkostot vaikuttavat syntyvyyteen, aktiiviseen ikääntymiseen ja yksilöiden hyvinvointiin.

Tutkimus on saanut rahoitusta (2021-2027) strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.

Yhteystiedot:
Antti Tanskanen, tutkimusprofessori

Digitaalinen hyvinvointi

Tuotamme tietoa digitaalisen teknologian vaikutuksista sosiaalisiin suhteisiin (ml. parisuhteet, perheet ja ystävät) ja sosiaalisiin verkostoihin eri elämänvaiheissa. Lue lisää Sosiaaliset verkostot, syntyvyys ja digitaalinen hyvinvointi ikääntyvässä Suomessa -kokonaisuudesta NetResilience-konsortion verkkosivuilta.

Olemme aiemmin toteuttaneet myös Digitaalinen hyvinvointi perheissä -hankkeen, joka selvitti digitaalisen murroksen vaikutuksia läheisiin ihmissuhteisiin ja hyvinvointiin. Elokuussa 2020 loppunut hanke oli osa Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimussuunnitelmaa.

Yhteystiedot:
Anna Rotkirch, tutkimusprofessori

SHARE

Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE) on EU:n laajuinen tutkimushanke, jonka tuottamalla tiedolla ratkotaan ikääntyvän väestön haasteita. SHARE Suomi käynnistyi vuonna 2017, jolloin Väestöntutkimuslaitos alkoi koordinoida hanketta Suomessa.

SHARE on ainoa aidosti vertailukelpoinen lähde ikääntyneiden eurooppalaisten ja heidän perheenjäsentensä elinolojen vertailuun. Se selvittää yli 50-vuotiaiden terveyttä, taloutta, työssäkäyntiä ja sosiaalisia suhteita käyntihaastatteluilla 28 Euroopan maassa.

Yhteystiedot:
Johanna Lahtela, tutkimuskoordinaattori

FinNät – Sosiaaliset verkostot ikääntyessä

FinNät-hankkeessa tutkitaan sosiaalisten verkostojen muodostumista Suomen ikääntyvässä väestössä. Hankkeessa analysoidaan sukulaisverkostoja ja perhesukupolvien välistä vuorovaikutusta keskittyen kielieroihin, sukulaisten asemaan ja epävirallisen avun antamiseen.

Yhteystiedot:
Anna Rotkirch, tutkimusprofessori

Perhebarometri

Perhebarometri on Väestöntutkimuslaitoksen vuosittain julkaistava tutkimusraportti, joka on ilmestynyt vuodesta 1997 lähtien. Se käsittelee ajankohtaisia, perheitä koskettavia kysymyksiä edustavien kyselyaineistojen pohjalta. Vuodesta 2022 alkaen Perhebarometrien aiheet rajautuvat neljään vuosittaiseen teemaan, joita ovat: Lastensaanti, Perhepolitiikka, Parisuhteet ja seksuaalisuus sekä Perhesuhteet ja ystävyys

Alli Paasikiven Säätiö on tukee barometriaineistojen keruuta.

Yhteystiedot:
Anna Rotkirch, tutkimusprofessori

FINSEX

FINSEX-tutkimushankkeessa on seurattu jo vuosikymmeniä suomalaisten seksuaalielämässä tapahtuvia muutoksia. Kiinnostuksen kohteena ovat olleet erityisesti suomalaisten parisuhteissa, seksuaaliasenteissa, seksuaalisessa käyttäytymisessä ja seksuaaliongelmissa tapahtuvat muutokset.

Yhteystiedot:
Osmo Kontula, tutkimusprofessori, emeritus

LoveAge

Tutkimme LoveAge-hankkeessa yli 50-vuotiaisten parisuhteita Suomessa ja Euroopassa. Tutkimushanke selvittää erityisesti ihmisten avio- ja avoliittoja eri elämänvaiheissa sekä niiden yhteyksiä sosiaalisiin suhteisiin ja hyvinvointiin ikääntyessä. Tutkimuksessa käytettiin Sukupolvien ketju -kyselyn pitkittäisaineistoja vuosilta 2008, 2012 ja 2018 sekä SHARE-tutkimuksen kyselyaineistoja. Tämä mahdollistaa vertailun ikääntyneen väestön sosiaalisista verkostoista Suomessa ja muualla Euroopassa.

Nelivuotinen hanke, joka toteutettiin vuosina 2018–2022, on Suomen Akatemian rahoittama. Hankkeen tutkimusaineistoja ovat rahoittaneet Koneen Säätiö (Sukupolvien ketju 2018–2019) ja SHARE-ERIC sekä EU DG Employment.

Yhteystiedot:
Anna Rotkirch, tutkimusprofessori

Sukupolvien ketju

Vuosina 2007, 2012 ja 2018 toteutimme Sukupolvien ketju -pitkittäistutkimuksen, joka selvitti perhesukupolvien välistä avunantoa Suomessa. Tutkimuksen kohteena olivat vuosina 1945–1950 syntyneet suuret ikäluokat ja heidän jälkeläisensä. Aineistokeruu on toteutettu yhteistyössä Tilastokeskuksen kanssa.

Suomen Akatemia rahoitti Sukupolvien ketjun kahta ensimmäistä aaltoa ja Koneen Säätiö kolmatta aaltoa. Lisäksi aineistokeruuta ovat tukeneet Alli Paasikiven Säätiö ja Otto A. Malmin lahjoitusrahasto. Koneen Säätiö ja Alli Paasikiven Säätiö ovat myös rahoittaneet yksittäisiä hankkeen tutkijoita.

Yhteystiedot:
Mirkka Danielsbacka, erikoistutkija

Generations and Gender Survey

Väestöntutkimuslaitos koordinoi kansainvälistä Generations and Gender Programme (GGP) -tutkimusinfrastruktuuria Suomessa, joka keskittyy väestön ja perhesuhteiden tutkimukseen. Ohjelman keskiössä on Generations and Gender Survey (GGS) -kyselytutkimus, joka tutkii muun muassa lisääntymisterveyttä, syntyvyyttä, perhesuhteita ja lastenhankinta-aikeita.

Suomi liittyi GGP:hen vuonna 2020. Rahoitus GGS-datan keruulle on saatu Alli Paasikiven Säätiöltä ja Svenska kulturfondenilta. GGS toteutetaan Suomessa web-kyselynä ja rekisteritietojen linkkauksena. Otos koostuu 18–55-vuotiaista suomalaisista.

Yhteystiedot:
Venla Berg, tutkimusjohtaja