Perheystävällisyys työelämässä

Käsien välissä tasapainolauta, jonka toisessa päässä lukee Life ja toisessa Work.

Kehittämistyö alkaa työnantajien kanssa

Perheen ja työn yhteensovittamista alettiin aktiivisesti edistää Väestöliitossa työelämätoimijoiden kanssa 2009, kun ensimmäiset pilotoinnit ja yhteistyömuodot käynnistyivät eri alojen yritysten ja organisaatioiden kanssa. Toimintaa rahoitettiin ensimmäisinä vuosina yksityisellä lahjoitusrahalla. Sen jälkeen Työsuojelurahasto  myönsi Väestöliitolle rahoituksen tutkimus- ja kehittämishankkeelle Perheystävällinen työpaikka.

Hankkeen aikana luotiin Perheystävällinen työpaikka -verkkosivut ja rakennettiin kehittämiskonsepti työpaikoille. Perheystävällisyyden hyödyistä ja kehittämisen keinoista viestittiin aktiivisesti mediassa ja erilaisissa tilaisuuksissa, kehittämispäivillä ja seminaareissa. Perheystävällinen työpaikka -toimintamalli herätti runsaasti kiinnostusta myös ulkomailla. Väestöliitosta käytiin monissa kansainvälisissä konferensseissa kertomassa perheystävällisyyden kehittämisestä Suomessa.

Perheystävällinen työpaikka -hankkeen loppuraportti  julkaistiin syksyllä 2013.

Laajeneva toiminta Suomessa ja ulkomailla

Kun ensimmäinen kehittämisvaihe oli saavutettu, STEA rahoitti vuosina 2014-2019 valtakunnallista kehittämistyötä, jota tehtiin Väestöliitossa aktiivisesti neljällä eri toimintalinjalla: vanhemmat, työpaikat, vaikuttajat ja media.

Vanhemmille järjestettiin info- ja keskustelutilaisuuksia livetapahtumissa ja verkossa. Vaikuttajia tavattiin eduskunnassa, työmarkkinajärjestöissä, seminaareissa ja tapahtumissa. Kymmeniä työnantajia lähti mukaan työpajoihin, joissa kehitettiin Perheystävällinen työpaikka -ohjelma. Kansainvälistä huomiota aiheelle saatiin, kun Väestöliitto järjesti Helsingissä yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön sekä COFACE:n kanssa yli sadan osallistujan Employers’ Forumin WorkLife Balance -teemasta.

Väestöliitto osallistui hallituksen kärkihankkeeseen, jossa perheystävällinen työpaikka -toimintamallia levitettiin valtakunnallisesti. Perheystävällisyyden kehittäminen on ollut Väestöliiton aloitteesta mukana Suomen hallitusohjelmissa 2011-2014 ja 2015-2019.

Perheystävällinen työpaikka -tunnusten myöntäminen

Ensimmäiset Perheystävällinen työpaikka -tunnukset  Väestöliitto myönsi syksyllä 2017. Tunnuksen ovat sen jälkeen saaneet useat yritykset ja järjestöt, jotka ovat täyttäneet perheystävällisyyden kriteerit.

Tänä päivänä perheen ja työn yhteensovittaminen sekä työelämän tasa-arvokysymykset ovat osa Väestöliiton toimintaa. Väestöliitto tekee teemaan liittyvän kehittämistyön lisäksi jatkuvasti laaja-alaista vaikuttamistyötä.  Lisää tietoa löytyy Väestöliiton verkkosivuilta  sekä Hyvä kysymys -verkkopalvelusta osiosta Työ ja perhe-elämä.

Viime vuosina isäystävällisyyden ja tasa-arvon kehittäminen työelämässä on saanut lisää painoarvoa. Tähän liittyvästä hankkeesta löydät lisätietoa sivulta Tasa-arvo ja isät työelämässä.