Ennen kuin mieheni katoaa

4.1.2018

Toimittaja ja kirjailija Selja Ahava on kirjoittanut kauniin kirjan omasta suruprosessistaan. Yhtenä ihan tavallisena päivänä hänen aviomiehensä ilmoittaa, että kokee oikeasti olevansa nainen. On aina kokenut.

Tästä alkaa monien vaikeiden tunteiden sävyttämä luopumisen polku. On vaikea surra jotain sellaista, joka ei ole kuollut, mutta tavallaan on kuitenkin. Kun puoliso kuolee, hänet voi haudata. Entä, kun oma mies muuttuu naiseksi, eikä ole mitään mitä laskea maahan. Surussa yhteiset menneet kauniit muistot helpottavat menetyksen kivussa. Kun oma mies muuttuu naiseksi, myös historia menee uusiksi. Ihminen joutuu pohtimaan, kenen kanssa on oikeastaan ollut naimisissa ja mikä yhteisessä historiassa on ollut totta. Ahava kuljettaa kirjassaan oman tarinansa rinnalla Kolumbuksen kertomusta Intian löytämisestä. Kolumbuskin uskoi loppuun saakka olleensa Intiassa, vaikka olikin Etelä-Amerikassa. Hän eli elämänsä uskoen johonkin sellaiseen joka ei ollut totta.

Kriisissä ihmisen identiteetti joutuu koetukselle ja perususkomuksia ravistellaan. Pikku hiljaa palasista syntyy kuitenkin uutta.

Gummerus, 2017

Anna Salmi, psykologi