MYYTTI: ”Olet liian upea asettuaksesi.”

2.12.2014 klo 08:00

Helikopterivanhemmat pörräävät koko ajan lastensa ympärillä ja haluavat nähdä lapsensa erityisinä: erityisen lahjakkaina, erityisen kauniina ja erityisen sosiaalisina. Helikopterivanhemman viesti kertoo, että lapsen täytyy olla jotain erityistä kelvatakseen. Hänellä täytyy olla harrastuksia, eikä koulussa saa olla pulmia.

Sinkku voi asennoitua itseensä samalla tavalla, kuin helikopterivanhempi lapseensa. Hänen tulee viettää villejä sinkkuiltoja, työskennellä ulkomailla ja elää jännittävää elämää. Hänen tulee kertoa hauskoja tarinoita treffeiltä, ”tiedäthän siitä Hannasta, siitä toimittajasta” tai ”siitä basisti-Samista”. Ystävät nauravat: me emme pysy enää perässä!

Tärkein viesti sinkun menestystarinassa on se, että hän ei tarvitse ketään. Vaikka sinkku olisi pitkään ollut yksin, tämä ei riitä todisteeksi pärjäämisestä. Oikea todiste on se, että sinkku tapailee jotakuta, mutta ei ota tapailua vakavasti. Sinkun tulee vaieta suurista toiveista ja odotuksista, jotka latautuvat uuteen ihmissuhteeseen.

Paineita voi lisätä se, jos sinkku pelkää lapsihaaveidensa kaatuvan.  Joku saattaa ajatella, että ainoastaan väsyneillä äideillä ja isillä on lupa joskus vain olla, koska lapset tekevät heidän elämänsä merkityksellisiksi ilman suorituksiakin. Moni olettaa, että perheetön sinkku antaa kaikkensa työlleen.

Helikopterisinkkuus voi uuvuttaa

Pulma tulee siitä, jos sinkku ei hyväksy itseään tavallisena ihmisenä, joka tarvitsee toisia. Riippumattomuus on epärealistinen tavoite, sillä ihmistä ei ole rakennettu selviämään ilman muiden tukea. Helikopterisinkun elämä voi uuvuttaa, jos ihminen ei aseta jaksamiselleen rajoja.

Sinun ei tarvitse suorittaa mitään osoittaaksesi, kuinka arvokas olet. Siinä ei ole mitään todistettavaa, sinä kelpaat sellaisena, kuin olet. Uskotko sen?

Elina Nurminen

Psykologi

Väestöliiton Parisuhdekeskus

Lähteet:

Eckel, S. (2014) It´s not you. 27 (wrong) reasons you´re single. New York: Penguin Group.