MYYTTI: "Sinun täytyy harjoitella."

19.12.2014 klo 08:00

Kirjailija Sara Eckel kertoo ahdistuksen tunteesta, jota kokemattomuus parisuhteissa herätti hänessä sinkkuaikana. Eckel kokee olleensa kuin luokalle jäänyt alakoululainen, jonka ikätoverit suorittivat tohtorin tutkintoa.

Eckel oli huolissaan siitä, että hänessä ei ole ”tyttöystäväainesta”. Hänellä oli jäänyt väliin tärkeä elämänvaihe, ja nyt kumppanin löytäminen oli jo liian myöhäistä. Kaiken lisäksi sinkkuna vietetty aika oli muovannut hänestä taatusti kyvyttömän jakamaan elämäänsä kenenkään kanssa.

Samanlaisista tunnelmista kertoi haastattelemani 27-vuotias sinkkunainen Niina. Hän koki ystävien pariutumisen ”normaalina kehityksenä” ja mietti, oliko parisuhdejuna mennyt hänestä jo ohi.

Häpeän kehä

Kokemuksen puute parisuhteista ja seksistä voi aiheuttaa häpeän tunteita, jotka saavat ihmisen käpertymään itseensä. Sinkku ajattelee olevansa poikkeus, eikä hän uskalla lähestyä ketään. Hän pelkää paljastuvansa. Sinkku voi ajatella olevansa erilainen kuin muut ihmiset.

Pahimmillaan pelosta voi tulla itseään toteuttava kehä. Parisuhdetoiveista huolimatta sinkkuudesta muodostuu elämäntapa, koska oman epävarmuuden paljastaminen tuntuu ihmisestä pelottavalta.

Ei parasta ennen -päivämäärää

Naisen ikä vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa saada lapsia yli 30-vuotiaana, mutta parisuhteen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Sinkussa ei ole parasta ennen -päivämäärää. Sara Eckel oli 40-vuotias, kun hän ensimmäistä kertaa muutti yhteen miehen kanssa. Hän odotti sopeutumisen olevan vaikeaa. Suurin yllätys oli se, että asuminen yhdessä tulevan aviomiehen kanssa tuntui ihanalta. Hänessä oli sittenkin tyttöystäväainesta, vuosien pelkäämisen jälkeen.

Muista, että parisuhde ei ole suoritus. Parisuhteen ytimessä on kokemus omasta kelpaavuudesta, rakastetuksi tulemisesta. Parisuhteessa et tarvitse ansioluetteloa.

Elina Nurminen

Psykologi

Väestöliiton Parisuhdekeskus

Lähde:

Eckel, S. (2014) It´s not you. 27 (wrong) reasons you´re single. New York: Penguin Group.

Lue myös:

Hävettääkö olla sinkku?

Estääkö vikavirtasuoja yksineläjän uudet ihmissuhteet?