Kun lapsen elinpiiri laajenee, hänen rakkautensakin alkaa tavoitella "isompia kohteita". Kuka tahansa ei kelpaa, vaan sen on oltava joku upea ja ihailtava tyyppi. Laulaja on suosittu idolirakkauden kohde, sillä musiikki pohjautuu tunteiden ilmaisuun ja sisältää kaivatun viestin: ”Tahdon olla rinnallasi ikuisesti, olet täydellinen!"

Rakastumisen kohde voi olla muukin yleisesti ihailtu aikuinen tai ihailtu nuori kuin julkisuuden henkilö, vaikkapa opettaja tai harrasteohjaaja. Kohde on sellainen, jonka kanssa ei todellisuudessa koskaan kuvitellakaan mentävän yhteen, vaikka siitä haaveillaan. Idolin sukupuoli ei ole merkityksellinen, ihastua voi sekä samaa että toista sukupuolta oleviin julkkiksiin tai tärkeisiin henkilöihin.

Unelmointi tarjoaa tyydytystä ja rakennusaineita itsetunnolle. Se rakentaa myös kykyä viihdyttää itse itseä mielikuvien kautta. Kaukorakkaus ja haaveilu etäältä eivät vaadi mitään, mutta antavat paljon nautintoa ja sisältöä lapsen elämään. Ajatus, että joku ihailtu henkilö joskus arvostaisi lasta ja ehkä rakastuisi lapseen, vahvistaa hänen itsetuntoaan ja uskoaan siihen, että hän voi isona saavuttaa upean parisuhteen.

Julkkiksista etsitään myös samastumisen kohdetta, ikään kuin sitä ihanteellista suuntaa, mihin oma kehitys voisi joskus johtaa. Unelma asumisesta kahdestaan upean ihmisen kanssa (sitten isona) ja poissa kotoa vahvistaa uskoa itsenäistymiseen. Lapsi tietää sen olevan vielä pelkkä leikki ja kuvitelma.

Prinsessa ja jalkapallotähti

Lapsi saattaa myös itse leikkiä idoliaan. Hän esittää menestyvää prinsessaa, jalkapallotähteä tai muuta ihailtua osaajaa ja leikkii olevansa itse ihailun ja rakkauden kohteena. Samalla hän kokeilee aikuisuuden rooleja ja miettii, millaiseksi haluaa tulla isona. Hän koettaa arvioida, mitä hän on ja miltä tuntuu olla riittävä ja ihailtu.

"Lentosuukkojen lähettäminen "omalle rakkaalle" samanikäiselle pojalle, aikomus mennä naimisiin teini-ikäisen velipuolen kanssa, salaihastus (aikaisemmin), idolirakkaus (Cheek)." (vanhemman vastaus)

"Mutta nyt jo 6-vuotiaan idoli on Sini Sabotage ja Anna Abreu ja suurin huolenaihe se, että milloin hän saa napapaidan ja bikinit.." (vanhemman vastaus)

Mitä opetetaan?

Aikuiset voivat tukea lapsen tunnemaailmaa antamalla tukea haaveelle. Ilman muuta lapsi on niin ihastuttava, että julkkis voisi häneen joskus rakastua. Ilman muuta lapsi voi joskus saavuttaa upean elämän. Lapsen unelmaa ei saa mitätöidä tai halveksia.

Toisaalta aikuisten tehtävänä on myös todellisuudentajun vahvistaminen. Voi pohdiskella sitä, millaista todellisuudessa voisi olla elämä parisuhteessa julkkiksen kanssa. Kuitenkaan ajatusta jo valmiista ihmeihmisestä ei pidä ruokkia, sillä tavallisuus riittää. Jokaisella ihmisellä on taitoja, viehättävyyttä ja yhtäläinen mahdollisuus tavoitella tyytyväisyyttä, ja yleensä siihen riittää ihan tavallinen elämä.

Kun lapsi samaistuu idoliin, hän toivoo hyväksyntää myös aikuisilta: Olenko tai voinko joskus olla riittävä? Olenko tai voinko joskus olla taitava? Voisiko minuakin ihailla? On hyvä, jos aikuiset vahvistavat lapsen kokemusta siitä, että hän on hyvä lapsi ja että hänestä jonakin päivänä varmasti tulee onnellinen, tyytyväinen ja elämää hallitseva aikuinen.

Itse ihailurakkauden kohteeksi joutunut aikuinen voi osoittaa, että arvostaa lapsen ihastuksen tunnetta, mutta ei aio vastata siihen. Näin aikuinen osoittaa asiallista, vastuullista aikuisuutta. Hän kunnioittaa lapsen ikää ja kehitysastetta, joka ei ole seurustelusuhteen tasolla. Näin lapsi oppii, että vanhempi, taitavampi tai valta-asemassa oleva ei käytä väärin valtaansa rakkaudessa.

Näin idolirakkaus saa aikanaan itsestään laimeta lapsen siirtyessä seuraaville portaille, ja samalla siitä jää kaunis ja kaikkia kunnioittava muisto.

"Lapsi lumoutuu kauniista tytöistä, tätä tapahtui jo alle vuotiaana, eikä se ainakaan ole rauhoittumaan päin, n. 10-25 vuotiasta tytöistä siis, oman ikäisiin ihastuu enemmän luonteen ja leikkien yhteen sopimisen perusteella. Itseään vanhempia poikkeuksellisen kauniita tyttöjä lähtee seuraamaan (siis vaikka käytävällä törmätessä jatkaa vaan lumoutuneena matkaansa tyttöä tuijottaen) ja kertoilee vielä pitkään kotonakin miten ihanan kauniita ne olivat. Jos tytöt ovat tuttuja hän haluaa silittää ja suukotella ja tuijottaa vaan lumoutuneena tuntikausia."  (vanhemman vastaus) 

Katso video 4. seksuaalisuuden portaasta Idoli ihastuttaa

Lähde: Seksuaalisuuden portaat. Korteniemi-Poikela E ja Cacciatore R. Opetushallitus 2014.